אלימות ברשת והמטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת
האינטרנט שינה את חיינו מקצה לקצה ורובינו נהנים מיתרונותיו: מדברים עם חברים ובני משפחה בארץ ובעולם, צופים בסרטים, מקשיבים למוזיקה, משתתפים בקהילות חברתיות, מרחיבים את הידע ומפתחים כישורים וכשרונות. האינטרנט הפך את כל אלה לפשוטים יחסית להשגה, את החיים לנוחים יותר ואת העולם לקרוב ונגיש יותר. בעידן המודרני, ילדים וילדות נחשפים למסכים מגיל צעיר. ההמלצה היא לא לחשוף אותם למסכים לפני גיל שנתיים, אבל בכל מקרה ובכל גיל, חשוב לזכור שבצד היתרונות הרבים, האינטרנט כולל גם סכנות בכלל ולילדים בפרט.
לפי סקר שערכה מחלקת המחקר במשרד לביטחון הפנים ב-2017 בקרב ילדים ובני נוער, בנושא פגיעות וירטואליות ואלימות ובריונות ברשת, כל ילד שלישי בישראל נחשף לאיומים או לאלימות מילולית ברשת. כל ילד רביעי נחשף לשיימינג, השפלה או חרם. כל ילד חמישי נחשף לפנייה או להודעה בעלת אופי מיני. כל ילד עשירי נחשף להטרדה מינית. כל ילד עשירי נחשף לסחיטה או לגניבת זהות.
סימני מצוקה שיכולים להעיד על פגיעה ברשת
- שינוי בהתנהגות: הילד או הילדה לא ישנים בלילה או לא רוצים לצאת מהמיטה בבוקר, לא רוצים לאכול או לעסוק בתחביבים שהם אוהבים וכדומה. עצבנות, חוסר שקט, בכי או רגישות יתר או כל התנהגות לא טיפוסית לאורך זמן שההורה מבחין בה.
- הסתרת המסך או התנתקות פתאומית מהמסך: הילד או הילדה מסתירים את המסך כשהם בחברת ההורים או אנשים אחרים בסביבתם, התנתקות מהמסך באופן לא טיפוסי.
- התבודדות: הילד או הילדה מסתגרים בחדר שלהם, לא רוצים לפגוש חברים, לא רוצים ללכת למסיבות כיתה וכדומה.
- פיתוח תלות: הילד או הילדה מפתחים התמכרות לנייד ומבלים בחברתו שעות רבות.
אם אתם מזהים סימן אחד או יותר מסימנים אלה בהתנהגות של הילד או הילדה שלכם או אם יש לכם חשש שהם עוברים פגיעה כלשהי ברשת, חשוב שתמצאו את הרגע הנכון לדבר איתם בארבע עיניים.
כך כדאי לשוחח עם הילד או הילדה
ודאו שילדיכם מבינים ומאמינים שאתם שם בשבילם ללא תנאים. עודדו את ילדיכם לדבר, גם אם הם מתביישים או אולי מרגישים אשמים. דברו מתוך הבעת דאגה כנה ושאלו באמפטיה את השאלות הבאות (אחת או יותר):
- האם קרה לך משהו ברשת?
- האם מישהו או מישהי פגע או פגעה בך ברשת?
- האם מישהי או מישהו מוכרים או לא מוכרים לך פנו אלייך ברשת?
- האם מישהי או מישהו שאת או אתה מכירים או לא מכירים, ביקשו ממך משהו ברשת?
אפשרו לילד או לילדה שלכם לשתף את מה שיש להם על ליבם. תנו לילד או לילדה שלכם את הביטחון שתמצאו את הדרך לטפל בזה ביחד איתם (באופן תלוי גיל). אפשר לפנות ולהתייעץ עם יועצת ביה"ס וגם לפנות למוקד 105 בו פועלים שוטרים ושוטרות לצד נשות ואנשי מקצוע אזרחים.
המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת
ממשלת ישראל החליטה על הקמת מטה אזרחי-משטרתי לאומי ייחודי מסוגו, בארץ ובעולם, שפועל על מנת למנוע אלימות ופשיעה נגד ילדים, ילדות, בנות ובני נוער ברשת. את המטה מובילים המשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל - להב 433 ושותפים בו משרד החינוך, משרד הבריאות, משרד הרווחה והביטחון החברתי ומשרד המשפטים. כל הגורמים האלה פועלים ביחד במטרה ליצור סביבה בטוחה עבור ילדים, ילדות, בנות ובני נוער במרחב המקוון, כולל ברשתות החברתיות, ולחיזוק תחושת הביטחון האישי של הציבור ברשת.
הרכב המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת
המטה כולל: מטה מקצועי, מוקד לאומי ויחידת משטרה ייעודית למאבק בפשיעה נגד קטינים במרחב האינטרנטי. מטרת כל אחד מחלקי המטה והמטה הלאומי כולו היא לפעול לצמצום תופעות האלימות והפשיעה במרחב המקוון גם במישור הטיפולי וגם במישור חינוכי, באמצעות פעולות הסברה להעלאת המודעות לגלישה בטוחה, פעולות אכיפה ושיטור, הגברת ההרתעה נגד עבריינות רשת, הפעלת משמרות מתנדבים מקוונות ליצירת סביבה וירטואלית בטוחה ותפעול מוקד ארצי לפניות ולדיווח מסביב לשעון.
המטה פועל בתחומים הבאים:
- אכיפה פלילית ואלטרנטיבית וצמצום תופעות אלימות ופשיעה במרחב האינטרנטי.
- הסברה והגברת המודעות לגלישה בטוחה ויצירת סביבה וירטואלית בטוחה.
- הפעלת מרכז לאומי לדיווח ולמענה לפניות הציבור - מוקד 105.
- הגברת ההרתעה נגד עבריינות רשת.
- הגברת הדיווח, העלאת אמון הציבור והגברת תחושת הביטחון האישי.
- קידום חקיקה ותיקוני חקיקה בתחומי פעילות המטה.
- הכשרות פעילים ומתנדבים.
מוקד 105
מוקד 105 הוא מוקד לאומי ייחודי המרכז את כל הפניות והמידע בנוגע לפגיעות כנגד קטינים ברשת. המוקד נותן מענה לציבור 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע.
אפשר לפנות למוקד בטלפון מספר 105, מכל מכשיר ובכל שעות היממה. אפשר לפנות גם באמצעות הטופס המקוון באתר באנגלית, בעברית ובערבית.
את המוקד מאיישים שוטרים בעלי הכשרה רלוונטית בתחומי העיסוק של המטה ולצדם נציגי משרדי הממשלה השותפים – המשרד לביטחון לאומי, משרד החינוך, משרד המשפטים, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ומשרד הבריאות.
המוקד ערוך לטפל בפניות ודיווחים הנוגעים לפגיעות, אלימות ופשיעה נגד ילדים, ילדות, בנות ובני נוער במרחב המקוון, למיין אותן ולהפנות להמשך טיפול ככל הנדרש.
ילדים וילדות, בני ובנות נוער, הורים, אנשי ונשות מקצוע וכלל הציבור יכולים לפנות למוקד בכל נושא של פגיעה בקטינים וקטינות ברשת, כמו:
- דיווח מיידי על פגיעות פליליות ברשת: סחיטה, איומים, התחזות, הימורים, מרמה וכדומה.
- דיווח על מקרי חירום ברשת ומצבי מצוקה.
- פגיעות מיניות ברשת: זנות, מעשה מגונה, אונס או ניסיון לאונס, הטרדות מיניות ועוד.
- עבירות רשת.
- בריונות ברשת: שיימינג, נידוי, חרם.
- עזרה בהסרת תכנים פוגעניים.
- התייעצות ומידע על גלישה בטוחה ופגיעות בקטינים (גילאי 0–18).
שימו לב
שימו לב
אם יש לכם חשש לחיי אדם, חשוב שתתקשרו מיד למוקד 100 של משטרת ישראל.
פנייה למוקד 105
אפשר לפנות למוקד בטלפון מספר 105, מכל מכשיר ובכל שעות היממה. אפשר לפנות גם באמצעות הטופס המקוון באתר בעברית, ערבית ואנגלית.
יחידה 105
בלהב 433 של משטרת ישראל הוקמה יחידה 105 – יחידה ייעודית למאבק בפשיעה נגד קטינים וקטינות במרחב האינטרנטי. היחידה פועלת למניעת עבירות ולטיפול באכיפת עבירות של אלימות נגד קטינים וקטינות ברשת. לרשות היחידה עומדים אמצעי אכיפה שונים, ביניהם פעולות אכיפה יזומות ופעולות מניעת מצבים שנועדו לצמצם את ההזדמנויות לביצוע עבירות. היחידה מורכבת ממוקד לאומי, מפלג מודיעין ומפלג חקירות ואגף אזרחי ומשרתים בהם מומחים בתחומי המחשב והרשת.