מדריך: זכויות בהריון, בדיקות רפואיות ושמירת הריון
הריון הוא תהליך טבעי, וברוב המקרים הוא מתפתח באופן תקין וללא סיבוכים מיוחדים. יחד עם זאת, מומלץ שכל אישה בהריון תקפיד על ביצוע בדיקות רפואיות ועל מעקב הריון מסודר. בנוסף, חשוב להתייחס גם לנשים שהריונן מוגדר בסיכון גבוה, כיוון שיש בו סיכון יתר לאישה או לעובר או לשניהם יחד.
הריון יכול להיות מוגדר בסיכון גבוה בשל מצבה הרפואי של האישה (למשל, סוכרת הריונית או יתר לחץ דם), עברה הרפואי, גורמי סיכון במשפחה, קרבה משפחתית בין הורים, או הריון מרובה עוברים. לעיתים, נשים במהלך ההריון נאלצות, לפי הוראה רפואית, להיעדר ממקום העבודה לתקופה ארוכה של מעל חודש - תקופה שנקראת "שמירת הריון".
אם את מתכננת הריון או כבר בהריון, ובמיוחד אם יש לך רקע רפואי שיכול להוות סיכון להריון, כדאי שתכירי את הזכויות שלך בכל הקשור לעבודה, כך תוכלי להיות רגועה ולטפל בעצמך בצורה הטובה ביותר.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
על פי החוק, עובדת בהריון נדרשת להודיע למקום העבודה על הריונה בחודש החמישי. מועמדת לעבודה לא חייבת להודיע על ההריון, ומקומות עבודה לא רשאים להפלות בין מועמדים ומועמדות לעבודה עקב הריון.
תשלום עבור היעדרות מהעבודה עקב בדיקות הריון
אם את עובדת שכירה שנמצאת בהריון או מתכננת הריון, חשוב שתדעי כי יש לך זכות לקבל שכר גם בימים שבהם את מבצעת בדיקות לצורך מעקב הריון, מתוקף חוק עבודת נשים.
החוק קובע כי חישוב הזכאות לימי בדיקות הריון ייעשה לפי אחוזי המשרה שלך ומספר השעות שאת עובדת ביום. עם זאת, חשוב שתזכרי להגיש למקום העבודה אישור רפואי על כל היעדרות למטרת בדיקות בהריון. בנוסף, חשוב לציין כי החוק לא מעגן את זכויותיהן של עובדות עצמאיות, ולכן הן לא זכאיות לקבלת שכר עבור ימי בדיקות מעקב הריון.
למידע נוסף על זכויות העובדת להיעדרות עקב בדיקות הריון באתר כל הבריאות
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
על פי החוק, עובדים זכאים לימי היעדרות ממקום העבודה למטרת ליווי בת הזוג לטיפולים או בדיקות הקשורים להריון (שיש בהם סיכון לחייה או לחיי העובר, או שהיא זקוקה לסיוע בשל נכות), או לשם נוכחות בלידה. ימים אלה יחושבו על חשבון ימי המחלה הצבורים.
שמירת הריון: היעדרות מעל 30 יום
אם בזמן ההריון את חולה או לא חשה בטוב, את יכולה לבקש אישור מחלה מהרופא או הרופאה המטפלים ולקבל ממקום העבודה תשלום עבור ימי מחלה.
בנוסף, יש מקרים רפואיים בהם יוחלט שכדי לשמור על בריאותך, על שלום העובר ועל תקינות ההריון, מומלץ שלא תעבדי לתקופה של מעל 30 יום - ויתנו לך אישור לשמירת הריון:
מצבך הרפואי
קיים מצב רפואי הנובע מההריון שיכול לסכן אותך ואת העובר, ולכן חשוב שתהיי במנוחה או בהשגחה.
אופי העבודה שלך
סוג העבודה, מקום ביצוע העבודה, או אופן ביצוע העבודה, מסכנים אותך, את העובר או את שניכם יחד, ולא נמצא לך תפקיד חלופי מתאים במקום העבודה.
לאחר קבלת האישור הרפואי, תוכלי להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לצורך קבלת קצבת שמירת הריון. קצבה זו נועדה לפצות אותך על אובדן השכר בזמן היותך בשמירת הריון.
חשוב שתדעי
חשוב שתדעי
גם עובדת עצמאית יכולה להגיש תביעה לקצבה לשמירת הריון. סכום הקצבה נקבע בשלב הראשון לפי המקדמות שאת משלמת לביטוח לאומי, ובהמשך עם קבלת השומה ממס הכנסה, סכום הקצבה יעודכן.
התנאים לזכאות לקצבת שמירת הריון
המוסד לביטוח לאומי קבע מספר תנאים לזכאות לקצבה לשמירת הריון. כדי שהקצבה תאושר, את צריכה לעמוד בכל התנאים לזכאות: לכל המידע והתנאים לזכאות באתר המוסד לביטוח לאומי.
הגשת תביעה לקצבה לשמירת הריון
מיד עם הפסקת עבודתך עקב שמירת הריון, את יכולה להגיש תביעה לביטוח לאומי לקבלת קצבה לשמירת הריון. כדי שהקצבה תאושר, כדאי להקפיד לשלוח את כל המסמכים הנדרשים.
למידע על אופן הגשת התביעה באתר המוסד ביטוח לאומי
עד שהמוסד לביטוח לאומי יקבל את התביעה, את נמצאת בחופשת מחלה. יחד עם זאת, חשוב שתדעי כי לא כל תביעה שהוגשה מאושרת. כל מקרה נבדק על ידי רופאים ורופאות מקצועיים של ביטוח לאומי, הבוחנים את סיבת ההיעדרות ממקום העבודה והם בעלי הסמכות לקבוע מי תקבל את הקצבה. חשוב לזכור, שבכל מקרה אם את עובדת שנמצאת בשמירת הריון, תקבלי שכר – או במסגרת ימי מחלה (בהתאם למספר ימי המחלה העומדים לרשותך) או מביטוח לאומי.
התמודדות עם שמירת הריון
עם כל אי הנוחות המאפיינת את תקופת ההריון, נסי לזכור שמדובר במצב רצוי שאמור לגרום לך לאושר. מומלץ לנסות למצוא דרכים להמשיך לתפקד במסגרת המגבלות וליהנות מהתקופה המיוחדת הזו - השונה מכל מצב אחר בחיים.
במובן מסוים ההריון הוא תקופת הכנה, הנמשכת תשעה חודשים, לקראת ההורות. יש נשים שנהנות מאוד ממהלך ההריון ויש נשים שההריון עבורן פחות מהנה - למשל, נשים שסובלות מבחילות והקאות, סחרחורות, עייפות, חולשה או סיבוכים שונים. יחד עם זאת, כדאי לזכור שהתחושות שלך במהלך חודשי ההריון הן זמניות ומאפיינות את התקופה הייחודית הזו, ולכן סביר להניח שלאחר הלידה המצב ישתנה לקראת שלב חדש ומרגש בחיים. תקופת ההריון היא גם הזדמנות לחשוב אילו הורים אנו רוצים להיות, איזו דוגמה אנחנו רוצים לתת לילדינו, איזו תחושות של ביטחון או אי ביטחון אנחנו מעבירים לילדים שלנו - כשהם עוד בתוך הרחם.
גם אם את נאלצת לשהות בשמירת הריון, זכרי שמדובר בתקופה זמנית בלבד ונסי לשמור על מצב רוח טוב. אפשר לנצל את הזמן לקרוא את כל הספרים שרצית, לראות את כל הסדרות בנטפליקס, אולי לסרוג את הסוודר שחלמת או לסדר אלבומים משפחתיים… ומי שבכל זאת לא מצליחה להתגבר על הדכדוך בשל המצב והמגבלות, יכולה לפנות לייעוץ או לעזרה - בשיחות, בתמיכה או אפילו בטיפול תרופתי, לפי הצורך. והכי חשוב להבין ולזכור - את לא לבד במצב הזה.
לכל המידע על הגשת גמלה בעת שמירת הריון באתר של המוסד לביטוח לאומי