גמילה מהנקה וייבוש חלב אם
ההמלצה של משרד הבריאות היא להניק באופן בלעדי עד גיל חצי שנה, לצרף מזונות משלימים ולהמשיך להניק עד גיל שנתיים. יש אמהות שזה מתאים להן, ויש אמהות שמניקות אפילו זמן ממושך יותר. כך או כך, בין אם את תחליטי או שהתינוק או התינוקת שלך ייזמו את הפסקת ההנקה, בשלב כלשהו תקופת ההנקה תסתיים ויהיה לכך השפעות פיזיות ונפשיות.
גמילה טבעית, כזו שהתינוק או התינוקת יוזמים, היא הדרך המומלצת והטובה ביותר לגמילה. למרות שבמקרים רבים, הפסקת ההנקה תהיה ביוזמתה של האמא המניקה, מרצונה או מכורח המציאות, במקרים כמו מחלה או אשפוז, שמאלצים גמילה פתאומית. בכל מקרה, חשוב שתדעי שכל החלטה שלך היא לגיטימית, וצוות אחיות טיפת חלב יוכלו לסייע לך בכל שאלה או בקשה לעזרה.
עקרונות ייבוש החלב באופן טבעי
-
פינוי חלב על-ידי משאבה או סחיטות, להקלה בלבד ולא לשם ייצור חלב.
-
קומפרסים חמים על השדיים לפני הפינוי ולאחר מכן קומפרסים קרים.
-
לבישת חזייה תומכת ונוחה.
-
לצמצם בהדרגה את משך ותדירות פינוי החלב, עד שאין בו צורך, והייצור יפחת עד שיפסק.
זכרי שמדובר בתהליך אינדיבידואלי, לכן לא כדאי שתנסי להשוות את התהליך שלכם, תהליך גמילה של אמא וילד או ילדה אחרים.
סוגי גמילה אפשריים
שינויים אפשריים בגופך בעקבות הגמילה מהנקה
בסיום ההנקה יכולים להיות שינויים זמניים במבנה ובמראה השדיים. השדיים יהיו רכים יותר למגע, קטנים יותר ודקים יותר. הם יחזרו לגודלם ולמוצקותם הרגילה בהדרגה אחרי כל וסת, בתוך מספר חודשים עד שנים מועטות. יכולה להופיע הפרשה של חלב שטעמו מלוח בעיקר בזמן גירוי, במשך כמה חודשים ועד שנה אחרי סוף תהליך הגמילה, זה טבעי ותקין.
מצבים לדוגמה שלא מצדיקים את הפסקת ההנקה
- התינוק או התינוקת בוכה הרבה או יותר מהרגיל. יכול להיות שזו פשוט קפיצת גדילה, קראי עליהן באתגרים אפשריים בהנקה.
- התינוק או התינוקת נושכים. אם הם כבר הצמיחו שיניים, יכול להיות שמידי פעם הם עלולים לנשוך אותך. במצב כזה, הוציאי את הפטמה בזהירות, הסבירי בקול נעים שלא נושכים את הפטמה ולאחר כמה דקות נסי להניק שוב. אם הם רעבים הם יינקו בלי לנשוך. אם הם נושכים, כנראה שהם לא רעבים כרגע.
- האכלה בלילות אינה פשוטה, היא דורשת ערנות בלילה, ויכולה לגרום לעייפות ותשישות בשעות היום. למרות העייפות, מומלץ להשתדל להמשיך ולהניק. אם את מאוד מתקשה, תוכלי לשאוב חלב ולחלוק את ההאכלות הליליות עם בן או בת הזוג.
- סביב גיל חצי שנה מתחילות לבקוע שיני החלב אצל תינוקות. אבל זה לא אומר בהכרח שהם מוכנים למזון משלים ובטח שלא לגמילה מהנקה. המלצת משרד הבריאות היא הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה, ולאחר מכן מזונות משלימים בשילוב הנקה, עד גיל שנתיים.
- לחץ סביבתי בין אם משפחתי, חברתי או תרבותי, עלול להשפיע על שיקול דעתך. השתדלי לעשות רק מה שטוב לך ולתינוק או התינוקת שלך.
- חזרה לעבודה - אפשר להמשיך להניק גם אחרי החזרה לעבודה. לקריאה ומידע נוסף על הנקה וחזרה לעבודה.
רוב המצבים שציינו הם נורמליים לחלוטין. כדאי לזכור שניתן להקל עליהם בעזרת הדרכה, תמיכה וקבלת כלים, ולא כדאי למהר ולגמול מהנקה.
ייעוץ, הדרכה ומידע נוסף תוכלי לקבל מאחיות טיפת החלב, ובמוקד קול הבריאות 5400* שלוחה 9.