ייעוץ הנקה, סיוע והדרכה
ההנקה נתפסת אמנם כפעולה טבעית, אבל הרבה פעמים, ובעיקר לנשים שזו להן הפעם הראשונה שהן מניקות, ההנקה היא פעולה נרכשת ונלמדת. מיד לאחר הלידה רוב התינוקות יודעים למצוא את הדרך לשד ולבצע פעולות יניקה, אבל יכול להיות שתצטרכי ייעוץ או עזרה כדי להניק בצורה אפקטיבית וללא כאב, בתקופה שמיד אחרי הלידה. אל דאגה, גם אם ההתחלה קשה, זה לא אומר שלא תוכלי להניק. קבלת ייעוץ וסיוע מגורם מקצועי, כמה שיותר מהר כשמתעורר הקושי, סבלנות כלפי עצמך ותרגול - יעזרו לך.
חשוב שתדעי
חשוב שתדעי
הנקה לא אמורה לכאוב. אם את מרגישה כאב בזמן ההנקה, אל תהססי לבקש עזרה והדרכה. סיוע מוקדם יכול לפתור בעיות, לעזור לך לבסס הנקה באופן שיהיה לך נוח ונעים להניק, ולמנוע קשיים ומשברים בהמשך הדרך.
באילו מקרים כדאי שתפני ליועצת הנקה
- אם עדיין לא ילדת ואת רוצה להיערך לקראת ההנקה, זה נפלא. יש מגוון יועצות וקורסים שמדריכים לקראת הנקה.
- אם ילדת ואת מתקשה או מתמודדת עם אחד מהמקרים הבאים, כדאי שתפני לייעוץ:
- אם את מרגישה כאב בזמן שאת מניקה, סדקים או פצעים בפטמות.
- אם לתינוק או לתינוקת יש קושי להתחבר לשד.
- אם את לא מוצאת תנוחה נוחה להנקה.
- אם את מרגישה גודש או לחץ בשדיים.
- אם את חוששת שהחלב שלך לא מספיק והתינוק או התינוקת לא עולים במשקל.
- אם את מתקשה בשאיבת חלב.
מתי ואיך אפשר לקבל סיוע בהנקה
-
לפני הלידה
אם את לפני לידה, תוכלי להיעזר בקורסי הכנה ללידה וביועצות שמדריכות לקראת הנקה, וגם לקבל הדרכה והכנה להנקה בטיפת חלב. אימהות שמקבלות הדרכה לפני הלידה מגיעות מוכנות יותר להנקה ולמה שנלווה אליה.
-
מיד לאחר הלידה
עוד בחדר הלידה, ברגע יציאת תינוקך אל אוויר העולם, יניחו עלייך את התינוק או התינוקת למגע 'עור לעור', כשההמלצה היא למשך שעה רצופה לפחות. בשלב זה את יכולה לנסות להניק ולפי הצורך, להיעזר בצוות חדר הלידה כדי להכיר את ההנקה לראשונה.
ייעוץ הנקה ראשוני במחלקת היולדות
כאשר תעברי למחלקת יולדות, תוכלי להיעזר בצוות האחיות בכל שאלה, צורך ותמיכה שקשורים בהאכלה ובטיפול בך ובתינוק או בתינוקת. כל יולדת זכאית להדרכה של יועצת הנקה מוסמכת פעם ביום, בכל אחד מימי האשפוז שלאחר הלידה. אם היא לא נמצאת כרגע, בקשי שתיגש אלייך יועצת ברגע שאפשר.
הדרכת הנקה לאחר השחרור ממחלקת היולדות
בשעה טובה הגיע הזמן להשתחרר הביתה ואת מרגישה שדווקא עכשיו עולה הצורך שלך בליווי וייעוץ הנקה? תוכלי להיעזר ביועצות בכל אחת מהדרכים הבאות:
- בכל תחנת טיפת חלב יש אחיות שהן מדריכות הנקה וברובן נמצאות גם יועצות הנקה, שישמחו לסייע ולהדריך אותך להנקה אפקטיבית ונוחה יותר, זהו שירות ללא תשלום.
- מוקד קול הבריאות בטלפון 5400* שלוחה 9: נותן מענה לשאלות על הנקה בשעות אחר הצהריים והערב ובימי שישי.
- קופות החולים מציעות שירותי ייעוץ הנקה. בחלק מהקופות יש צורך בתשלום השתתפות עצמית על ייעוץ ההנקה במסגרת סל ההריון.
- ארגון ליגת לה לצ'ה ארגון תמיכה בהנקה מסייע בביסוס ההנקה ובהתמודדות עם בעיות אחרות שעולות סביב ההנקה. קו התמיכה של הארגון: 1599-525-821.
- את יכולה גם לשקול ייעוץ הנקה פרטי בתשלום - תוכלי לבחור יועצת הנקה מתוך מאגר היועצות המצורף. חשוב לוודא שהיועצת היא יועצת הנקה מוסמכת. למאגר יועצות הנקה מוסמכות.
איך לבחור את יועצת ההנקה שתעזור לך
תפקידה של יועצת או מדריכת ההנקה הוא להקשיב לך, לברר יחד איתך מהם הקשיים שאת מתמודדת איתם ולתאם ציפיות בנוגע ליעדי ההנקה שלך. כחלק מההערכה והייעוץ, היא תצפה בך מניקה, תבדוק את השדיים ותדריך אותך בטכניקות שיעזרו לך. לפעמים אפשר לקבל ייעוץ הנקה וירטואלי, וחלק מהיועצות ממשיכות לתת מענה טלפוני גם אחרי המפגש הראשון כחלק מהשירות שלהן.
- בשיחה המקדימה עם יועצת ההנקה שימי לב שאת מרגישה איתה בנוח. תקשורת, אווירה טובה וכימיה בינך לבינה, יעזרו לתהליך להיות יעיל ורלוונטי עבורך.
- כדאי לברר לפני הפגישה הראשונה מה תהיה הזמינות של היועצת במענה על שאלות שיעלו אצלך בהמשך.
- נסי לקבל המלצות מחברות ויולדות שהתנסו בעבר בייעוץ הנקה.
- כדאי לקבוע את פגישת הייעוץ קרוב ככל האפשר לחזרה הביתה לאחר הלידה ולשעת ההאכלה.