נטילת תרופות בהנקה
חלב אם הוא המזון הטוב ביותר עבור תינוקות, ויש להנקה יתרונות בריאותיים משמעותיים גם לתינוקות וגם לאמהות. לכן, כשיש התלבטות לגבי נטילת תרופות בזמן ההנקה, חשוב לדעת שברוב המקרים, היתרונות של הנקה גם אם נוטלים תרופות, עולים על החסרונות שבויתור על ההנקה לטובת התרופה.
חלב האם מגן מפני זיהומים ומחזק את המערכת החיסונית. ההשפעה של תרופות על הרכבו של החלב היא בדרך כלל מזערית. אם את נוטלת תרופה באופן קבוע או מתכננת ליטול תרופה באופן קבוע, התייעצי עם הגורם הרפואי המטפל בך לגבי שילובה עם הנקה.
מעבר התרופות לחלב האם
יש כמה מאפיינים שמשפיעים על המעבר של תרופה לחלב האם. חלק מהם קשורים בתכונות של התרופה עצמה, חלק ביכולת חילוף החומרים (מטבוליזם) שלך, וחלק ביכולת המטבולית של התינוק או התינוקת.
גורמים משפיעים
- גיל ובשלות - היכולת של התינוק או התינוקת לספוג תרופה, לנטרל אותה ולהפריש אותה החוצה, משתנה לפי הגיל. פגים ותינוקות עד גיל חודשיים, פגיעים יותר מההשפעה של התרופה ביחס לתינוקות גדולים יותר.
- ספיגת מערכת העיכול - הספיגה תלויה בהרכב הביולוגי של התרופה, בחומציות הקיבה, באנזימים של מערכת העיכול ובמה אכלו לפני ההנקה ובאיזו כמות.
- המאפיינים של התרופה - צורת הנטילה, קצב הספיגה, זמן השיא בדם, הפירוק ונפח הפיזור.
- אם תזונת התינוק או התינוקת מבוססת על 100% הנקה או משלבת מזונות אחרים.
- נטילת מנה חד פעמית של תרופה לעומת תרופה שנוטלים בצורה חוזרת ולאורך זמן.
שימי לב
שימי לב
תרופה שאפשר לתת בבטחון ישירות לתינוקות לרוב בטוחה גם לאמא שמניקה.
תרופות שבטוחות לנטילה עם הנקה (ללא צורך בייעוץ ספציפי)
-
משככי כאבים
פאראסטמול (כמו אקמול, דקסמול) איבופרופין (כמו נורופן).
-
אנטיביוטיקה
אמקסיצילין (כמו מוקסיפן, פניצילין, ספלוספורינים).
גם אם יש תרופה שלא מופיעה ברשימה זו, יכול להיות שהיא מותרת בהנקה. התייעצי עם הגורם הרפואי שרשם לך אותה. נדיר מאוד שתצטרכי לוותר על הנקה בשביל לקחת תרופה, אך חשוב שתתייעצי עם גורם רפואי מקצועי שידע לתת לך תשובה מבוססת ומנומקת.
לבדיקה מעמיקה על סוג התרופה והשילוב עם הנקה תוכלי להתייעץ עם המקורות הבאים:
- המרכז הארצי לייעוץ טרטולוגי: 02-6243663/9
- בית החולים אסף הרופא: 08-9779309