חיסון נגד המופילוס אינפלואנזה B
מועדי החיסון
-
חודשיים
-
4 חודשים
-
6 חודשים
-
שנה
המחלה
החיידק Haemophilus influenzae B גורם לדלקת קרום המוח, לזיהום בדם (אלח דם) ולדלקת ריאות. התסמינים של המחלה כוללים חום, כאבי ראש, הקאות וערפול הכרה. סיבוכי המחלה עלולים להביא לפגיעה קבועה במערכת העצבים - שיוצרת עיכוב התפתחותי, פרכוסים וחירשות.
רוב החולים הם ילדים עד גיל 4–5. כ-7.5% מהם עלולים למות מהמחלות שהוא גורם. כשליש מהילדים שחלו יסבלו מנכות.
החיסון
החיסון נגד המופילוס אינפלואנזה B ניתן כחלק מהחיסון המחומש (DTaP-Hib-IPV), הכולל גם חיסון נגד דיפתריה, טטנוס, שעלת ופוליו (שיתוק ילדים), במסגרת תוכנית חיסוני השגרה לתינוקות ולילדים.כיום, בשל עלייה בתחלואה בשעלת ובפוליו, המנה הראשונה של החיסון המחומש הוקדמה לגיל 6 שבועות.
קיימים גם תרכיבים נפרדים שנועדו לשימוש במצבים שבהם יש רגישות לאחד ממרכיבי החיסון המשולב. אפשר להתייעץ עם אחות טיפת חלב לגבי אפשרות או צורך בפיצול חיסונים מכל סיבה שהיא.
הרכב החיסון | איך ואיפה ניתן החיסון |
רכיבים ממעטפת החיידק | בזריקה לירך ; מגיל 3 בזריקה לזרוע |
השפעת החיסון בישראל: בשנת 1994 הוכנס החיסון נגד המופילוס אינפלואנזה B לחיסוני השגרה בישראל. מאז ירד מספר החולים בדלקת קרום המוח הנגרמת מהחיידק הזה מכ-100 מקרים בשנה למקרים בודדים בקרב מי שלא חוסנו.
תופעות לוואי אפשריות אחרי החיסון ואיך להקל עליהן
אצל חלק קטן ממי שקיבלו את החיסון המחומש, הכולל את החיסון נגד המופילוס אינפלואנזה B בתוכו, ייתכנו תופעות לאחר החיסון, אך לרוב מדובר בתופעות קלות שחולפות מעצמן אחרי יום או יומיים:
-
אדמומיות, כאב ונפיחות מקומית
-
עליית חום
-
הרגשה כללית לא טובה
-
תופעות נדירות מאוד
- אדמומיות וכאב במקום ההזרקה ונפיחות מקומית או בגפה כולה: אפשר להניח על מקום ההזרקה בד נקי ספוג במים פושרים (ולהימנע מעיסוי של המקום).
- עליית חום: אפשר לתת תכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים.
- הרגשה כללית לא טובה: חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, בכי ממושך, שלשולים, אי שקט, ישנוניות – אפשר לתת תכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים.
- תופעות נדירות: פרכוסים המופיעים עד שלושה ימים לאחר החיסון. פרכוסים אלה לרוב קשורים לעלייה בחום, והם לא נחשבים מסוכנים ולא גורמים לנזק עצבי קבוע.
מתי צריך לפנות לקופת חולים או למוקד רפואי אחרי חיסון
- אם הילד או הילדה נראים לך אפתיים.
- אם יש חום שלא חולף לאחר 24–48 שעות.
- אם מופיעים פרכוסים (לרוב זה קשור לעלייה בחום אבל כדאי לבדוק).
- אם יש שינויים בתיאבון ובדפוסי האכילה שלא חולפים לאחר 24–48 שעות.
- אם יש תופעה שמעוררת בך חשש או דאגה.