תופעות לוואי אפשריות לחיסונים
חיסוני השגרה הם ההגנה החזקה והיעילה ביותר שאנחנו יכולים לתת לילדים ולילדות שלנו מפני מחלות קשות רבות. עם זאת, כמו לכל תרופה או התערבות רפואית, גם לחיסונים עלולות להיות תופעות שקורות לאחר קבלת החיסון. התופעות יכולות להופיע כתסמין בלתי צפוי, בדיקת מעבדה חריגה או אבחנה רפואית חדשה.
חשוב לזכור שלא כל תופעה או אירוע רפואי שמופיעים בסמיכות לקבלת חיסון קשורים בהכרח בקשר סיבתי לחיסון, וייתכן שהופעתם היא צירוף מקרים. כדי לעקוב אחר בטיחות החיסונים, משרד הבריאות מנטר ואוסף באופן שיטתי מידע על תופעות הלוואי המדווחות. לכן חשוב לדווח על תופעות חריגות שאירעו בסמיכות לחיסון לאחות טיפת חלב, והיא תדווח על כך למשרד הבריאות. למעשה, עד היום לא הוכח קשר בין חיסונים לנזק קבוע, מלבד במקרים נדירים ביותר. ומן הצד השני – החלטה לא לחסן את התינוק או התינוקת שלך כרוכה בסיכון להידבק במחלה קשה ועלולה גם להעמיד את הסביבה הקרובה בסיכון לחלות.
בכל מקרה כדאי להבין מהן תופעות הלוואי האפשרויות ולהיות מוכנים אליהן. לרוב מדובר בתופעות קלות שחולפות בתוך זמן קצר.
בביקור בטיפת חלב או במרפאה האחות תסביר לגבי תופעות הלוואי השכיחות שיכולות להופיע לאחר קבלת החיסון. התופעות יכולות להיות לרוב מקומיות באזור ההזרקה או כלליות.
תופעות הלוואי שיכולות להופיע לאחר חיסון
תופעות מקומיות
תופעות אלו הן שכיחות יחסית, ולרוב הן מופיעות ב-24–48 השעות שלאחר קבלת החיסון חולפות במהירות.
-
אדמומיות
-
חום
-
כאב
-
רגישות או נפיחות במקום ההזרקה
תופעות כלליות
-
אי שקט
-
עליית חום
-
ישנוניות
-
שינויים בתיאבון או הפרעות במערכת העיכול
-
פריחה מפושטת
תופעות אלרגיות קלות
מופיעות בשכיחות נמוכה
-
נזלת
-
שיעול
-
גרד
-
פריחה
מידע מלא על תופעות הלוואי שנקשרו לכל אחד מהחיסונים מופיע בתדריך החיסונים ובעלון היצרן של כל חיסון.
תופעות אלרגיות מסוג אנפילקטי (נדירות מאוד)
תגובה אלרגיה מיידית מסוג אנפילקטי (Anaphylaxis) היא נדירה ביותר ומתרחשת אחת למיליון מנות חיסון, אך עלולה להיות מסכנת חיים. תופעה כזאת מתפתחת לרוב בדקות הראשונות לאחר קבלת החיסון, ולכן חשוב להישאר בטיפת חלב או במרפאה כ-15 דקות לאחר החיסון. האחיות במקום ערוכות להתמודד עם תגובה מסוג זה.
תופעות נדירות
-
בחיסון המחומש
במקרים נדירים, אחרי החיסון המחומש (הכולל דיפתריה, טטנוס, שעלת, פוליו מומת והמופילוס אינפלואנזה B) עלולים להופיע פרכוסים עד 3 ימים לאחר החיסון. פרכוסים אלה לרוב קשורים לעלייה בחום, והם לא נחשבים מסוכנים ולא גורמים לנזק עצבי קבוע, אבל מומלץ להיבדק בקופת חולים או במוקד רפואי.
-
בחיסון המרובע
במקרים נדירים, אחרי החיסון המרובע (הכולל חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח) תתפתח ירידה בטסיות הדם (תרומבוציטופניה), שיכולה להתבטא בדימום או בהופעת כתמים על העור. במקרה כזה חשוב לפנות לבדיקה בקופת החולים או במוקד רפואי.
תופעות נדירות נוספות לחיסון זה הן פרכוסים שלרוב קשורים לעליית חום במהלך 5–12 ימים לאחר קבלת החיסון, דלקת באשכים או בבלוטות הרוק.
-
בחיסון נגד רוטה
במקרים נדירים החיסון הראשון או השני נגד נגיף הרוטה גורם למצב שנקרא "התפשלות מעי", שבו חלק מהמעי נכנס ללולאת מעי נוספת, דבר שיכול לגרום לחסימת מעיים. הסימנים להתפשלות מעי כוללים:
- כאב בטן ובכי קיצוני
- הקאות או הופעת דם בצואה
- קירוב הרגליים לחזה
- חולשה ואי שקט.
אם אחד מסימנים אלו מופיע צריך לפנות למרפאה. זיהוי מוקדם וטיפול מהיר מסייעים להחלמה מלאה.
מתי צריך לפנות לקופת החולים או למוקד רפואי אחרי חיסון
- אם הילד או הילדה נראים אפתיים.
- אם יש חום שלא חולף לאחר 24–48 שעות.
- אם יש שינויים בתיאבון ובדפוסי האכילה שלא חולפים לאחר 24–48 שעות.
- אם יש תופעה שמעוררת בך חשש או דאגה.
מוקד אחיות טיפת חלב
מוקד טיפת חלב בטלפון
שעות פעילות מוקד טיפת חלב בטלפון
דרכים להקלה על תופעות לוואי לאחר חיסון
- כאב, אדמומיות או נפיחות במקום ההזרקה: אפשר להניח על האזור בד נקי ספוג במים פושרים, ולהימנע מעיסוי של המקום.
- חום, כאבים והרגשה כללית לא טובה: אפשר להיעזר בתכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים, בתנאי שאין התוויית נגד לתכשיר (כלומר סיבה שבגללה אסור לקחת את התכשיר, כגון אלרגיה לאחד הרכיבים שלו). רצוי לבחור בתכשיר שהילד או הילדה שלך כבר קיבלו בעבר.
חשוב לזכור ששימוש בתכשירים שאפשר לקנות ללא מרשם רפואי צריך להיעשות בזהירות ובאחריות, בהתייחסות למידע הניתן בעלון היצרן, ולמשקל או לגיל של הילד או הילדה. אם יש ספק – רצוי להתייעץ עם הרופא או הרופאה המטפלים כדי להתאים את הטיפול המתאים ביותר.