חיסונים לתלמידים בבתי הספר
במהלך השנים הראשונות אחרי הלידה ההורים מגיעים לטיפת חלב עם התינוק או התינוקת כדי לחסן אותם מפני מחלות קשות. החיסונים, שניתנים לפי תוכנית חיסוני השגרה, הם ההגנה הטובה ביותר שיש בידינו מפני מחלות אלה, שעלולות להיות מסוכנות. בהמשך, ולפי תוכנית החיסונים, הילדים והילדות מקבלים בבית הספר מנות חיזוק ("מנות דחף") של החיסונים שקיבלו בעבר בטיפת חלב וכן חיסונים נוספים. חשוב להמשיך ולחסן אותם לפי תוכנית החיסונים במועדים המומלצים בהתאם לגיל, כדי להמשיך ולהגן עליהם מפני מחלות אלה.
מנת דחף: חיזוק רמת החסינות
חלק מהחיסונים הניתנים בבית הספר הם מנות חיזוק לחיסונים שהילדים והילדות קיבלו בעבר בטיפת חלב. למנה כזאת קוראים "מנת דחף", והיא נדרשת מפני שרמת החסינות שמעניקים החיסונים שניתנו בטיפת חלב יורדת בהדרגה לאחר זמן מה. למשל, החיסון נגד דיפתריה, טטנוס ושעלת ניתן ב-4 מנות לתינוקות בשנה הראשונה לחייהם, ומנות הדחף של החיסון הזה, שניתנות בכיתה ב' ובכיתה ח', מעלות מחדש את רמת החסינות נגד המחלות הללו.
חיסון נגד שפעת: משתנה בכל שנה
חיסון נגד שפעת ניתן בכיתות ב', ג' ו-ד' בבית הספר, ובחינוך המיוחד הוא ניתן בכיתות א' עד ו'.
מאחר שזני השפעת משתנים משנה לשנה, יש צורך בחיסון שנתי נגד הזנים שצפויים להיות השכיחים ביותר בעונת השפעת הקרובה.
שאלות ותשובות על חיסון נגד שפעת לתינוקות ולילדים
כל מה שצריך לדעת ולעשות לפני קבלת החיסונים בבית הספר
- טופס הצהרת בריאות: בתחילת שנת הלימודים, משרד החינוך שולח לכל ההורים בקשה למלא טופס הצהרת בריאות. חשוב למלא אותו ולהחזיר לבית הספר, כדי שיהיה מעקב על מצב הבריאות של בנך או בתך. אפשר למלא את הטופס באופן מקוון לאחר רישום בפורטל משרד החינוך, עם מספר הזהות שלך.
למילוי מקוון של טופס הצהרת בריאות - פנקס חיסונים: כשבועיים לפני מתן החיסון, בית הספר יבקש להעביר את פנקס החיסונים לאחות בית הספר. חשוב להעביר את הפנקס עד התאריך שצוין בהודעה, כדי לאפשר היערכות מראש למספר החיסונים הנדרש. החיסונים שניתנים בבית הספר מתועדים במערכת המידע הרפואי הממוחשבת של משרד הבריאות ובפנקס החיסונים, כך שתמיד אפשר לדעת אילו חיסונים בנך או בתך קיבלו. גם אם פנקס החיסונים אבד אפשר לקבל חיסון בבית הספר. את פנקס החיסונים אפשר לשחזר בתשלום.
למידע על שחזור פנקס חיסונים שאבד - עדכון בתופעות לוואי: אם בנך או בתך חוו תופעות מסוימות לאחר שקיבלו חיסונים בעבר, חשוב לעדכן בכך את צוות הבריאות בבית הספר.
- אם יש הסתייגות: אם יש לך הסתייגות ממתן חיסון או חיסונים לילד או לילדה שלך, יש לציין את זה בהצהרת הבריאות או לעדכן מראש את צוות הבריאות בבית הספר.
- מתי אסור לחסן: אם הילד או הילדה חולים במחלה חריפה שמלווה בחום של יותר מ-38 מעלות – לא ניתן לחסן אותם. לעומת זאת, אם הם חולים במחלה קלה עם חום נמוך מ-38 מעלות, מקוררים (זיהום קל בדרכי הנשימה העליונות), סובלים משלשול קל או מזיהום מקומי – אפשר לחסן. בכל מקרה, לצוות הבריאות בבית הספר יש ידע מקצועי ושיקול דעת בנושא.
בנוסף, יש מצבים ספציפיים שבהם לא ניתן לקבל חיסונים ("הוריית נגד").
תופעות לוואי אפשריות ודיווח עליהן
אצל חלק קטן ממי שקיבלו את החיסון ייתכנו תופעות לוואי לאחר החיסון, אך לרוב מדובר בתופעות קלות שחולפות מעצמן אחרי יום או יומיים. אם הילד או הילדה שלך חוו תופעות לוואי לאחר חיסון בבית הספר חשוב לדווח על כך לאח או לאחות בית הספר, או לספק הבריאות באזור שלכם.
השלמת חיסונים
אם הילד או הילדה שלך לא התחסנו בעבר בחיסונים שכלולים בתוכנית חיסוני השגרה, אפשר לפנות לאח או לאחות של בית הספר כדי לתאם השלמת חיסונים. בנוסף, צוות הבריאות של בית הספר יידע לגבי הצורך בהשלמת חיסונים אותך ויסייע לתאם את השלמת החיסונים בהסכמתך.
לתלמידים ותלמידות מכיתה י' עד גיל 18 – השלמות חיסונים יינתנו בלשכות הבריאות. יש לתאם תור מראש. לאחר תיאום עם מוקד "קול הבריאות" בטלפון 5400*.
למידע נוסף על השלמת חיסוני השגרה
למידע ולשאלות
אפשר לפנות לאח או לאחות בית הספר, או לספק הבריאות של בית הספר, ולקבל מענה.