איפה ללדת? בחירת מקום הלידה
זכות כל אישה לבחור איפה ואיך ללדת - לידה במרכז רפואי או לידה בבית, לידה תחת אלחוש של אפידורל, לידה במים או לידה במרכז לידה טבעית בבית חולים. אם בחרת ללדת במרכז רפואי, יש מגוון של אפשרויות העומדות לרשותך, ובתי החולים עושים מאמצים כדי שיולדות יבחרו ללדת אצלם. חשוב שתדעי שלכל יולדת יש זכות לבחור היכן ללדת, בלי קשר למקום מגוריה או לקופת החולים שלה.
כך תבחרי מרכז רפואי ללידה
לכל אחת יש נושאים שחשובים לה בנוגע ללידה שיכריעו את הבחירה שלה היכן ללדת. אם את מכינה תוכנית לידה כדאי להכניס את הנושאים הללו גם אליה. כשאת מתחילה בבירור לגבי המרכז הרפואי שאליו תרצי להגיע כדאי להתייחס לכמה שאלות ונושאים, חלקם טכניים (למשל, מיקום בית החולים), חלקם עוסקים באפשרויות הקיימות בחדר הלידה וחלקם מתייחסים לאשפוז במחלקת יולדות לאחר הלידה.
-
1מיקום גיאוגרפי
האם תעדיפי ללדת קרוב למקום מגורייך? קרוב לבית הורייך?
-
2קורס הכנה ללידה
יש בתי חולים שבהם אפשר לעשות קורס הכנה ללידה חינם אם את בוחרת ללדת בהם.
-
3חדר צירים
במצב שבו יש עומס בחדרי הלידה - האם יש חדר צירים או מחלקת ביניים במרכז הרפואי? אילו אביזרים ואפשרויות עומדים לרשותך במרכז הרפואי כדי להתמודד עם כאב הצירים?
-
4חדר הלידה
האם חדר הלידה מרווח? האם יש מקלחת או אמבטיה פרטית בכל חדר? האם יש ניטור עובר אלחוטי? האם יש מקום שהייה למלווה?
-
5מלווים
כמה מלווים יוכלו להיות איתך באותו הזמן בחדר לידה?
-
6צוות חדר הלידה
בכמה יולדות מיילדת מטפלת באותו הזמן?
-
7תוכנית לידה
נסי לברר איך צוות חדר הלידה מתייחס לתוכנית הלידה ברגע האמת.
-
8התמודדות עם כאב בחדר לידה
אילו אמצעי התמודדות עם כאב קיימים מלבד קבלת האפידורל? האם יש אביזרים תומכים - למשל כדור פיזיו, מוניטור אלחוטי או אפשרות ניטור עוברי לסירוגין? האם המיילדת מציעה תמיכה בבחירה? האם יש מטפלים מרפואה משלימה, והאם הם נמצאים במשך כל שעות היום? האם יש גז צחוק בכל חדר? האם יש אפשרויות לטיפול תרופתי בכאב בחדר הלידה? מה הזמינות של רופא או רופאה מרדימים? האם יש אפיקל (אפידורל המאפשר הליכה)?
-
9לידה טבעית
האם קיים "מרכז לידה טבעית" במרכז הרפואי? האם יש אפשרות ללידת מים? מהם התנאים ללידות אלו? האם יש מיילדות שעברו הכשרה במיוחד לעבודה במרכז לידה טבעית? ואם אין אפשרויות כאלה - עד כמה הצוות מסייע ותומך בלידה טבעית בחדרי הלידה?
-
10אכילה ושתייה במהלך לידה
האם אפשר לאכול ולשתות במהלך הלידה או שקיימות מגבלות על כך?
-
11ניתוח קיסרי
אם את אמורה ללדת בניתוח קיסרי מתוכנן כדאי לברר על ההליך משלב הקבלה ועד להתאוששות, לקבל הדרכה לפני הניתוח ולברר על אפשרות של אפס הפרדה (כלומר שהיילוד יישאר צמוד אלייך כל הזמן). האם מותר להכניס מלווה לחדר ניתוח? איפה נמצא חדר ההתאוששות? האם קיים "קיסרי ידידותי"?
-
12אפס הפרדה במחלקת יולדות
האם מאפשרים אפס הפרדה? באילו מצבים אי אפשר לבחור בזה?
-
13הנקה
האם צוות חדר הלידה תומך בהנקה ומסייע בכך מיד לאחר הלידה? האם קיים ייעוץ הנקה זמין לאורך האשפוז?
מה כדאי לדעת על מחלקת יולדות
מעבר לאפשרויות הקיימות בחדר הלידה, כדאי לבדוק את התנאים של מחלקת היולדות שבה תתאשפזי לאחר הלידה.
-
תנאי האשפוז
כדאי לברר מראש כמה יולדות יש בחדר, האם יש מקלחת ושירותים בכל חדר, מהן שעות הביקור במחלקה, האם בן או בת הזוג יוכלו לשהות עימך בלילה, האם יש הדרכות במחלקה, האם ניתן מענה תזונתי שמתאים לך (צמחוני, טבעוני, ללא גלוטן, סוגי כשרות וכדומה).
-
אפס הפרדה במחלקת יולדות
האם מחלקת היולדות תומכת באפס הפרדה? האם יש "מחלקת אפס הפרדה"? האם יש גמישות בעניין ותוכלי לשנות את הבחירה שלך בנוגע לאפס הפרדה? באילו מצבים לא תוכלי לבחור באפס הפרדה?
-
מחלקת ילודים
האם מחלקת יילודים סמוכה למחלקת יולדות?
-
מלונית
האם יש אפשרות למלונית לאחר הלידה? מה העלות? מהם התנאים למעבר למלונית? כמה ימים אפשר לשהות וכמה אורחים יוכלו לשהות עימך במלונית?
מצבים מיוחדים
- התמחות במצבים חריגים: אם את יודעת מראש שהלידה שלך צריכה התייחסות מיוחדת מפני שהיא מוגדרת כלידה בסיכון או שההריון מוגדר כהריון בסיכון, או שהעובר עלול להיוולד עם צורך בהתייחסות מיוחדת לאור סיבוכים בלידה קודמת – חשוב לבחור מרכז רפואי שיש בו מענה מקצועי לעניין הספציפי הזה. כדאי להתייעץ עם רופא או רופאת הנשים שלך במהלך ההריון לגבי הבחירה במרכז הרפואי המתאים.
- התייחסות לטראומה בעבר: אם חווית לידה טראומטית, או חוויה טראומטית אחרת שעלולה להשפיע על הלידה, או שיש לך פחד מלידה או מצב נפשי אחר שצריך להתייחס אליו - כדאי לפנות לקראת הלידה המתקרבת למרכז הרפואי ולברר אם מקבלים שם מענה ותמיכה מהסוג שרלוונטי לך.
איסוף מידע לגבי חדר לידה ומחלקת יולדות
שפע המידע היום הוא רב, לפעמים רב מדי. איך תוכלי לאסוף את המידע שאת צריכה כדי לבחור את המקום המתאים לך?
- סיור בחדרי לידה: רוב המרכזים הרפואיים מקיימים סיורים בחדרי הלידה שלהם. כדאי מאוד להצטרף לסיור כזה במרכזים הרפואיים שמעניינים אותך. הסיורים הם ללא עלות, אבל צריך להירשם אליהם מראש. הסיור יועבר לרוב על ידי מיילדת מחדר הלידה, ובמהלכו היא תציג את חדר הלידה, תענה על שאלות רבות שעלו כאן ועל אחרות, ותסייר עם הקבוצה בחדרי הלידה, במחלקת יילודים ובמחלקת יולדות. כדאי לשאול בסיור כל שאלה שמעניינת אותך.
- המלצות וסיפורים אישיים: אפשר לשמוע סיפורי לידה של יולדות ולהתרשם מה החוויה שמתאימה לך, אבל חשוב לזכור שלידה היא חוויה סובייקטיבית. מאחר שהחוויה שונה אצל נשים שונות ובין לידה ללידה, קשה לקבל תמונה שלמה מסיפורים אישיים.
- אתר האינטרנט של חדר הלידה: לרוב המרכזים הרפואיים יש אתר שכולל מידע מפורט בנוגע לחדרי הלידה, לנהלים לאפשרויות הלידה ועוד.
לידת בית
אם תבחרי ללדת בבית, חשוב שמיילדת מוסמכת עם רישיון תלווה אותך בלידה כדי שהיא תתנהל בצורה הכי בטוחה שיש. למשרד הבריאות יש קריטריונים ללידת בית, וכדאי להכיר את הנושא מראש ולעשות את ההכנה הנדרשת.