זריקת אפידורל היא שיטת האלחוש השכיחה והיעילה ביותר לכאב בלידה ורוב הלידות בישראל מתנהלות איתה. אלחוש אפידורלי הוא שיטת הרדמה איזורית. נהוג לקרוא לשיטה זו אלחוש אפידורלי כי התרופה אותה מזריקים ניתנת דרך צינורית המוחדרת לחלל האפידורלי בעמוד השדרה. זריקת האלחוש ניתנת על ידי רופא או רופאה מרדימים בלבד.
הטיפול התרופתי (שגורם לחסימת אותות הכאב למוח) ניתן לאורך כל הלידה, דרך הקטטר שהוכנס לחלל האפידורלי ובעזרת משאבה אוטומטית המכוונת על ידי הרופא המרדים.
זמן קבלת האפידורל
אם וכאשר תרצי לקבל אלחוש אפידורלי, תתייעצי עם המיילדת: יש משמעות לעיתוי ביצוע האפידורל. ההמלצה היא לקבל את האלחוש כאשר את בשלב האקטיבי – הפעיל, אבל לעיתים קצב התקדמות הלידה מהיר וכדאי לבצע את האילחוש קודם לכן.
יש עוד גורמים המשפיעים על המלצת המיילדת, כמו אם מדובר בלידה חוזרת או ראשונה ועוד.
שלבים בביצוע אלחוש אפידורלי
הכנה:
- כאשר תגידי לצוות שאת מעוניינת באלחוש אפידורלי, המיילדת או המיילד יסבירו לך איך יתנהל התהליך ותקבלי הדרכה לגבי ההכנה הנדרשת.
- תקבלי נוזלים דרך הווריד, על מנת להעלות את נפח הדם ולהפחית סיכוי לירידה בלחץ הדם לאחר הפעולה. לאחר מכן המיילדת תזמין רופאה או רופא מרדים.
- הרופא או הרופאה המרדימים יוודאו שאין התוויות נגד לביצוע הפעולה כולל בדיקת רמת טסיות בבדיקת דם. לאחר הסבר על התהליך, תחתמי על טופס הסכמה.
ביצוע הפעולה
- הרופא או הרופאה יתכוננו לביצוע הפעולה: לבישת חלוק וחבישת כפפות סטריליות. ואת תתבקשי לשכב על הצד ב"תנוחת עובר" (ראש כלפי בית החזה ורגליים מקופלות למעלה) או לחילופין בישיבה בה תתבקשי לקמר את גבך (לפי החלטת המרדים או המרדימה). במהלך הפעולה תתבקשי לשמור על התנוחה ולא לזוז - אם תרגישי ציר כואב, אמרי לרופא או לרופאה שבחדר (או למיילד או המיילדת) והם יוכלו להנחות אותך.
- המיילדים מסיעים לרופאים ולרופאות המרדימים בפתיחת הציוד הסטרילי.
- בתחילה הרופא או הרופאה המרדימים ירחצו את גבך בחומר אנטיספטי ויכסו אותו בכיסוי סטרילי לפני הזרקת הרדמה מקומית לאיזור הכנסת הקטטר האפידורלי והכנסת הקטטר עצמו. לסיום, הרופאים יוודאו שהקטטר במקומו ויבקשו מהמיילדים לסייע בקיבוע הקטטר לאורך הגב שלך.
לאחר הפעולה
- כשתסתיים פעולת ההזרקה והכנסת הקטטר, תתבקשי לשכב על גבך כדי לאפשר פיזור דו צדדי ושווה של התרופה שניתנת דרך האפידורל. המיילדת תבדוק לך לחץ דם במדידות תכופות וחוזרות. הרופא יכין את תרופות האפידורל ויחל לתת לך הטיפול התרופתי דרך משאבה אוטומטית - מכשיר שמאפשר טפטוף קבוע של חומר ההרדמה לכל אורך הלידה. במידת הצורך אפשר לתת תוספת תרופתית. לאחר כ-20 דקות עד חצי שעה תוכלי להסתובב לשכיבה על הצד.
- הרופא המרדים נשאר בחדר מספר דקות כדי לוודא שלחץ הדם תקין, ושהושגה ההשפעה הרצויה של האלחוש.
- מדידות לחץ הדם שבתחילה היו תכופות, יירדו בתדירות שלהן בהמשך (במידה והכל תקין).
- תישארי מחוברת למוניטור עוברי רציף עד הלידה.
- השפעת האלחוש האפידורלי היא הדרגתית: הכאב הולך ופוחת עד שהוא לא מורגש. ברוב המקרים לא מורגש כאב, אם כי יש נשים שמדווחות שהן מרגישות את הצירים אבל לא מרגישות בכאב שמלווה אותם. בנוסף, ייתכן שצד אחד יהיה מאוחלש טוב יותר מהצד השני או אפילו שתחושי כאב. דווחי לרופא המרדים או למיילדת מה את מרגישה כדי שתוכלי לקבל מענה. במקרים מסוימים יצרכו להוסיף תרופה. לעיתים, כאב מבשר על התקדמות בלידה ויתכן שיידרש לבצע מחדש את פעולת הכנסת הקטטר האפידורלי.
תופעות לוואי של אלחוש אפידורלי
- קושי במתן שתן באופן ספונטני, לרוב יהיה צורך בהכנסת קטטר לצורך ריקון שלפוחית השתן.
- גרד ורעד בלתי נשלט.
- עלייה בחום הגוף בלידה.
- בחילות והקאות לעיתים כתגובה לירידה בלחץ הדם (שחולפות תוך זמן קצר).
סיבוכים של אלחוש אפידורלי
לאלחוש האפידורלי יש סיבוכים שהם אמנם לא שכיחים אבל כדאי לדעת ולהכיר אותם ובהתאם לקבל החלטה אם לבחור בשיטה זו.
- כישלון בביצוע האלחוש האפידורלי.
- ירידה בלחץ הדם שיכולה לגרום להאטה בדופק העובר. לעיתים יהיה צורך בתרופות שמעלות את לחץ הדם.
- דלף של נוזל חוט השדרה לחלל האפידורלי בגלל ניקוב קרום הדורה - גורם לכאב ראש עז ודורש טיפול תומך. הדלף מטופל על ידי נוזלים וחולף לאחר מספר ימים. לעיתים נדרש טיפול על ידי הזרקת דם המטופלת לאזור האלחוש האפידורלי על מנת לסגור את הדלף.
- זיהום באיזור ההזרקה.
- פגיעה נוירולוגית.
השפעת האפידורל על תהליך הלידה
אם לאחר ביצוע האלחוש האפידורלי נראה כי הצירים מתרחקים, אפשר לחזק אותם בהתאם לשלב הלידה וליולדת על ידי פיטוצין: חומר שמחקה את האוקסיטוצין האנדוגני בהשפעה שלו על התכווצות הרחם.
לפעמים אפשר להתקדם באמצעות פקיעה יזומה של מי השפיר שמכילים חומרים מכווצים. פקיעת מי השפיר תורמת גם ללחץ ישיר של ראש העובר על צוואר הרחם.
בנוסף, אלחוש אפידורלי מאריך את השלב השני (מפתיחה מלאה עד יציאת התינוק) בכשעה בממוצע. זו בעצם הסיבה שבגללה ממליצים לבצע אלחוש אפידורלי רק כאשר ישנם צירים סדירים, תכופים והתקדמות בפתיחת צוואר הרחם.
יתרונות האלחוש האפידורלי
כאשר האלחוש משפיע, תרגישי הקלה מוחלטת או משמעותית של הכאב. כאשר הלידה נמשכת זמן רב, תוכלי לנוח ואפילו לישון, כך שלשלב הלחיצות תגיעי עם כוחות שיעזרו לך לקדם את הלידה. את צירי הלחץ תרגישי אבל בעוצמה פחותה, מה שמאפשר לשתף פעולה וללחוץ בשלב זה. השפעת הטיפול נמשכת כל עוד יש בו צורך וגם ניתן לתת דרך הצינור עוד תרופות אם יש צורך, למשל אם צריך לתפור את איזור החיץ לאחר הלידה, אם יהיה צורך בהוצאת שליה ידנית או בדיקת חלל הרחם לאחר שעלה חשד להישארות חלקי שליה.
לאלחוש האפידורלי השפעה מועטה, אם בכלל, על העובר, למעט חשיבות שמירה על לחץ דם אמהי תקין.
חסרונות האלחוש האפידורלי
בנוסף לתופעות הלוואי האפשריות, לא תוכלי לקום מהמיטה בכלל ולפעמים גם תהיי מוגבלת בתנועה במיטה, בגלל תחושת כבדות בגפיים התחתונות.
מתי אסור לבצע אלחוש אפידורלי - התוויות נגד
אם את עונה בחיוב על אחד או יותר מהסעיפים הבאים, הקדימי לפנות לחדר הלידה בו את מתכננת ללדת ולעדכן בכל הפרטים. בחלק מבתי החולים אפשר להתייעץ לגבי אלחוש אפידורלי בלידה, עם רופא או רופאה מרדימים בכירים, עוד לפני הלידה. לצורך ההערכה חשוב להביא את כל המידע הרפואי הרלבנטי (למשל, אם יש בעיה מבנית בעמוד השדרה, הביאי הערכת אורתופד אחרונה וכל מה שיש לך – צילום / CT וכדומה).
- ספירת דם עדכנית: רמת טסיות נמוכה.
- זיהום במקום ההזרקה (פצעים מוגלתיים או זיהום עורי אחר).
- הפרעה בתפקודי קרישה.
- שימוש בתרופות מדללת דם כמו זריקת קלקסן. אם את מקבלת קלקסן, בדקי עם רופא עד מתי עליך להמשיך להזריק את התרופה. כתבי בכרטיס מעקב ההיריון מה התרופה שלקחת, המינון ואת תאריך ושעת ההזרקה האחרונה.
- בעיה מבניות בעמוד השדרה שיכולות להפריע לכניסת המחט לחלל האפידורלי.
- קיומו של קעקוע גדול באזור ההזרקה.
WALKING EPIDURAL (אפידורל בהליכה)
בחלק קטן מהמרכזים הרפואיים בארץ ניתן לבצע סוג מיוחד מיוחד של אלחוש אפידורלי הנקרא WALKING EPIDURAL, אפידורל שאפשר ללכת איתו ולא צריך להיות מוגבלת בתנועה.
בביצוע סוג זה של אפידורל יש השפעה סלקטיבית על סיבי העצב הדקים שאחראיים על העברת תחושת הכאב, ללא שיתוק תחושתי או פיזי. היולדת יכולה להתהלך, לתת שתן ספונטנית וללדת בתנוחות רבות ומגוונות. בשיטה זו, היולדת לא מוגבלת ויש לה תחושה של שליטה גדולה יותר. שיטת אלחוש זו דורשת רופא מרדים מיומן ומנוסה בביצוע השיטה.