טיפולי שיניים בזמן הריון
שמירה על בריאות הפה חשובה בכל שלבי החיים, וכמובן גם בהריון. כדאי לדעת שלתקופת ההריון יכולה להיות השפעה על בריאות השיניים והחניכיים שלך, ולבריאות לקויה של הפה יש השפעה משלה על ההריון והעובר. לכן חשוב לעשות כמה פעולות שיסייעו לך לשמור על בריאות הפה, ובמקרה הצורך גם לעבור טיפולי שיניים.
השפעת הריון על בריאות הפה
הריון משפיע על בריאות השיניים והחניכיים בכמה דרכים:
- ההורמונים המופרשים בהריון עשויים לגרום להתנפחות רקמת החניכיים ואף לדלקת חניכיים.
- ההקאות השכיחות בתחילת ההריון יוצרות סביבה חומצית בפה, שפוגעת באמייל של השן ומגדילה את הסיכון לעששת.
- שינויים בהרגלי התזונה עלולים גם הם לגרום לבריאות לקויה של הפה.
בריאות לקויה של הפה עלולה להשפיע על ההריון והעובר. לפי מחקרים, לנשים עם דלקות חניכיים בהריון יש סיכון גבוה יותר ללידה של פג או של תינוק במשקל נמוך.
טיפולי שיניים בזמן ההריון
קודם כל, מותר ומומלץ להיבדק על ידי רופא או רופאת שיניים, ובעת הצורך אף לעבור טיפולי שיניים במהלך ההריון. כמובן, חשוב ליידע את רופא או רופאת השיניים על כך שאת בהריון. טיפולי שיניים חיוניים אפשר לעבור בכל שלבי ההריון. יחד עם זאת, בהתייעצות עם רופא או רופאת שיניים, אפשר אולי לדחות חלק מהטיפולים לשליש השני של ההריון.
טיפולים לפי שלבי ההריון
לפני כניסה להריון
לפני כניסה להריון חשוב להיבדק אצל רופא או רופאת שיניים ואם אפשר - גם לסיים את תוכנית הטיפול המומלצת. אם לא הספקת להיבדק לפני הכניסה להריון, כדאי לפנות לבדיקת רופא או רופאת שיניים בתחילת ההריון.
השליש הראשון
בשלושת החודשים הראשונים להריון עדיף להימנע מטיפולי שיניים לא דחופים, בגלל הבחילות וההקאות האופייניות לתחילת הריון. אם זה אפשרי מבחינת תוכנית הטיפול, רצוי לדחות את טיפולים לשליש השני של ההריון.
השליש השני
זהו המועד המומלץ לטיפולי שיניים.
השליש השלישי
לא מומלץ לתכנן טיפולי שיניים המצריכים שכיבה ממושכת על הגב. אם צריך, אפשר לעבור טיפול ובמהלכו לקחת הפסקות תכופות לפי הצורך שלך ולפי שיקול הדעת הרפואי.
המלצות לשמירה על בריאות השיניים והחניכיים במהלך ההריון
- חשוב שתצחצחי שיניים לפחות פעמיים ביום.
- עדיף להשתמש במברשת שיניים רכה ובמשחת שיניים המכילה פלואוריד.
- כדאי להשתמש בעזרים לניקוי יסודי בין השיניים, כגון חוט דנטלי.
- אם את סובלת מהקאות עדיף לא לצחצח מייד לאחר הקאה, אלא לשטוף היטב את הפה במים לאחר ההקאה, לחכות חצי שעה ורק אז לצחצח שיניים. צחצוח שיניים מייד לאחר ההקאה ימרח את החומצה על פני השיניים ויזיק להן.
- כדאי לשמור על תזונה נבונה, ועדיף להפחית ככל האפשר מזון ומשקאות ממותקים.
- חשוב מאוד להימנע מעישון ומחשיפה לעישון פסיבי.
- כדאי לפנות לטיפול תקופתי אצל שיננית להסרת אבנית ולסילוק רובד החיידקים מהשיניים (פלאק).