הריון לא מתוכנן או רצוי בגיל הנעורים
הריון בגיל ההתבגרות מתייחס לנערות ונשים בהריון כשהן מתחת לגיל 20. נערות בהריון, בגיל 15 עד 19, נמצאות בסיכון כפול: גם מבחינה ביולוגית וגם מבחינה נפשית - חברתית.
המצב בישראל
מגמת הילודה בישראל בגיל 19-15 נמצאת במגמת ירידה בעשרים השנים האחרונות. 3.4% מכל הלידות בשנת 2000 היו של נערות בגיל זה, לעומת כ-1.5% מכלל הלידות בשנת 2020. לעומת זאת, כמות ההריונות בקרב נערות בגיל זה היה גבוה בהרבה, כשבערך 33% מהנערות מחליטות להפסיק את ההריון.
חשיבות הקשר, הליווי והתמיכה של ההורים
כשהבת שלכם מספרת לכם שהיא בהריון, חשוב שתכירו בכך שנדרשו לה הרבה כוחות ואומץ כדי לגשת אליכם ולשתף אתכם. ייתכן שהיא מפחדת מהסיטואציה בה היא נמצאת, מהתגובה שלכם, וחרדה מהאפשרויות שהיא יודעת או לא יודעת שיש לה עכשיו. רוב ההריונות בגיל הנעורים הם הריונות לא מתוכננים ולא רצויים. לכן, גם רוב ההורים לא מגיעים מוכנים לסיטואציה בה הבת שלהם בהריון בגיל זה. גיל ההתבגרות הוא שלב פגיע בהתפתחות, תקופת המעבר מילדות לבגרות פיזית, פסיכולוגית וחברתית. הבת שלכם שעדיין נמצאת בגיל הרגיש הזה, זקוקה עכשיו יותר מתמיד ליציבות, חוסן, גמישות והבנה. היכולת שלכם להכיל אותה ואת המצב בתקופה הקרובה יכולה גם לבנות ולחזק את הקשר שלכם איתה ולעזור לה להיות אישה חזקה ועוצמתית.
זה טבעי שגם לכם יהיה קשה ושתרגישו רגשות שונים כמו אכזבה, כעס ודאגה. בהמשך, מומלץ שגם אתם תיעזרו באנשי ונשות מקצוע כדי להתמודד עם המצב שנקלעתם אליו, אבל כרגע חשוב שתזכרו שיותר מכל, הבת שלכם, צריכה שתהיו יציבים ותוכלו לעזור לה להתמודד עם הסיטואציה. חשבו איך תוכלו לעזור והגיבו בצורה מווסתת ומחושבת. חבקו אותה ותנו לה את התחושה שטוב עשתה שפנתה אליכם ולא הסתירה, למרות הקושי. חשוב שתפנו מקום גם לתחושת ההקלה ואפילו לגאווה על כך שבתכם פנתה דווקא אליכם ומבקשת את עזרתכם. היא כנראה סומכת עליכם שתלוו אותה, לא תשפטו אותה ותעזרו לה לקבל את את ההחלטות הנכונות לה לגבי הפסקת או המשך ההריון. אילו היא לא הייתה מרגישה שהיא יכולה לפנות אליכם, יכול להיות שהייתה בוחרת להתמודד לבד עם הבחירה וחלילה לבצע הפסקת הריון בצורה שהיא לא חוקית וכנראה גם לא בטוחה.
כשתוכלו לשדר לבתכם רוגע ותחושת ביטחון, אמרו לה שאתם שמחים ומעריכים את הפנייה שלה אליכם. שאלו אותה עם מי קיימה יחסי מין ומאחר והנערה צעירה מאוד, כדאי לשלול פגיעה מינית לפני הכל. אם מדובר בפגיעה מינית, חשוב לספק עזרה ותמיכה, ולעודד אותה על ששיתפה אתכם בנושא רגיש זה.