הפלה טבעית
הפלה טבעית או ספונטנית קורית בכשליש מההריונות, וכ- 35% מהנשים יחוו הפלה טבעית במהלך שנות הפריון שלהן. בהרבה מהמקרים נשים לא יודעות שהן היו בהריון כי הוא נפל מעצמו, והן יחוו מה שיורגש להן כאיחור קל של הווסת או דימום קצת יותר כבד מבדרך כלל. מצב זה נקרא גם הריון כימי.
חשוב לדעת
חשוב לדעת
ברוב הפעמים ההפלה קורית מסיבות שאין לנו שליטה עליהן. כך שפעילות גופנית, עבודה, מתח, ויכוחים, קיום יחסי מין ועוד - הם לא גורמים להפלה, ואת לא צריכה לחוש אשמה כאשר מתרחשת הפלה.
הפלה טבעית מוגדרת כאובדן הריון עד שבוע 22 (לפני השלב שבו עובר יכול לחיות בכוחות עצמו, המכונה גם "גבול החיות"), כאשר רוב ההפלות קורות בטרימסטר הראשון של ההריון. לרוב, אחרי הפלה טבעית יגיע הריון תקין, ולכן במקרים כאלו לא יהיה צורך לברר את הסיבה להפלה. אם חווית שתי הפלות טבעיות ברצף או אם מדובר בהפסקת דופק עוברי אחרי שבוע 10, מומלץ לפנות להמשך בירור וייעוץ רפואי לגבי טיפול בהפלות חוזרות.
סיבות להפלה טבעית
כשמדובר בהפלה בשליש הראשון של ההריון, ברוב המקרים, כנראה שמדובר בבעיה כרומוזומלית של העובר והוא מפסיק להתפתח. יש גורמים נוספים שעלולים להשפיע, כמו גיל האם, גיל האב, משקל עודף, עישון, צריכת סמים, צריכה מוגזמת של קפאין ואלכוהול.
כשמדובר בהפלה בשליש השני, מצבים בריאותיים של האישה כמו סוכרת, יתר לחץ דם, זאבת, מחלות כליה או הפרעות בתפקוד בלוטת התריס - יכולים גם הם להיות הגורמים להפלה.
במקרים נדירים, גם זיהומים ומחלות כמו אדמת ווירוסים ספציפיים, עלולים לגרום להפלות. לצד אלה, גם מבנה הרחם, צלקות על רירית הרחם או גידולים שפירים עלולים לגרום להפלה בשליש השני של ההריון.
הופעת דימום בשליש הראשון להריון
ברוב המקרים, דימום יהיה הסימן הראשון להריון שלא מתפתח בצורה תקינה, אבל חשוב לזכור שדימום הוא גם תופעה שכיחה בשליש הראשון של ההריון ויכול להתפתח הריון תקין, גם אם הופיע דימום. לכן, בכל מקרה של דימום, כאבים, תחושת לחץ או כיווץ בבטן התחתונה, פני להתייעצות רפואית.
הפלה נדחית
הפלה נדחית היא מצב שבו ההריון הפסיק להתפתח. לרוב, בבדיקת אולטרסאונד שגרתית נראה את תוכן ההריון בחלל הרחם, אבל העובר יהיה ללא דופק. יכול להיות שלא תרגישי שההריון לא המשיך להתפתח ויכול להיות שיהיו רמזים כמו דימום קל, תחושות כיווץ בבטן התחתונה או דווקא הקלה בתסמיני ההריון (למשל, יפסיקו לפתע הבחילות וההקאות).
אפשר לטפל בהפלה באחת מ-3 דרכים, כשלכל אחת מהן יתרונות וחסרונות. יומלץ לך על אופן הטיפול בהתאם למצב הנפשי והרפואי שלך:
- לחכות להפלה טבעית. בדרך כלל לא מומלץ לחכות יותר מידי זמן כי המתנה ארוכה מידי עלולה לגרום להתפתחות של זיהום ברחם. אם החלטת לחכות להפלה טבעית, חשוב לוודא שאין סימנים לזיהום. לאחר ההפלה יהיה צורך לוודא שהרחם אכן מרוקן. אם הדימום כבד וממושך או שאת סובלת מכאבים קשים מאוד, פני למיון נשים. אם יישאר ברחם תוכן הריוני אחרי הפלה טבעית או שהדימום לא מפסיק, כנראה שיהיה צורך להשלים את הפעולה עם גרידה. המתנה להתרוקנות טבעית של הרחם ותהליך הריקון יכולים להימשך עד מספר שבועות. יש נשים שקשה להן התחושה שברחמן קיים עובר שאינו מתפתח, וזו בחירה לגיטימית לא לחכות להפלה טבעית.
- טיפול תרופתי על ידי תרופה שנקראת ציטוטק. ציטוטק גורמת להתכווצויות של הרחם עד שהוא פולט את תוכן ההריון. הטיפול הזה מצליח בכ-80% מהמקרים, ויש לו סיכויי הצלחה גבוהים יותר ככל שההריון הפסיק בשלב מוקדם יותר. אם הטיפול התרופתי לא הצליח במלואו יהיה צריך להשלים את הפעולה של ניקוי הרחם בגרידה.
- גרידה היא הליך רפואי שקורה בהרדמה מלאה. בגרידה מוציאים את תוכן ההריון וזו פעולה כירורגית יחסית קצרה, שאחריה הרופא או הרופאה יוודאו שלא נשאר תוכן הריון ברחם. התהליך כולו נמשך כמה דקות, ואחריו תישארי למנוחה של 2-4 שעות באשפוז יום. ימליצו לך כנראה להישאר במנוחה במשך יומיים או שלושה. גרידה נחשבת לפעולה רפואית בטוחה עם סיכויים נמוכים מאוד לסיבוכים. בעקבות ההרדמה, יכול להיות שתרגישי בחילה או תסבלי מהקאות. יכול להיות שתרגישי כאבים או כיווצים באזור הרחם או הנרתיק ונורמלי שיהיה לך דימום קל עד בינוני במשך כשבועיים.
חזרה לשגרה אחרי הפלה
אם לא קיבלת המלצה אחרת מגורם רפואי, תוכלי לחזור לשגרה יומיים או שלושה אחרי הפלה טבעית. יכול להיות שתמשיכי לראות דימומים קלים ולהרגיש התכווצויות לא קשות, שאמורים לחלוף בהדרגה. לאחר כמה ימים תוכלי לחזור לפעילות גופנית ולשגרה. בקשי מהגורם הרפואי שטיפל בך ימי מחלה עבור יום האשפוז ועבור מנוחה והחלמה לפני החזרה לעבודה.
יחסי מין וכניסה להריון אחרי הפלה
במשך שבוע לפחות אחרי גרידה ההמלצה היא להימנע מיחסי מין. אם הדימומים לא פסקו עדיין, כדאי לחכות גם יותר מכך. כדי לחזור ליחסי מין מלאים שימי לב שלא מופיע דימום במשך יומיים לפחות.
הביוץ הראשון אחרי הפלה קורה בדרך כלל אחרי שבועיים עד 4 שבועות. בדרך כלל ימליצו לך לחכות לווסת הראשונה שאחרי ההפלה, לפני שתנסי להיכנס שוב להריון.
ההשפעה הנפשית של ההפלה עלייך
להפלה, לא משנה באיזו דרך, יש השפעות נפשיות בנוסף להשפעות הפיזיות על הגוף שלך. מחקרים מראים שנשים רבות חוות דיכאון אחרי הפלה. חשוב שתדעי שזה נורמלי ושכיח. דיכאון אחרי הפלה קורה משינויים הורמונליים רבים בטווח זמן קצר, ויכול להיות שתרגישי תחושות קשות כמו עצב, אבל, חרדה, אשמה, פחד ובושה. אם את מרגישה צורך לדבר עם מישהו או לקבל עזרה - אל תחכי, ופני לקבל סיוע נפשי מקצועי, גם לפני תהליך הפסקת ההריון ובמיוחד אחריו.
בנוסף, חשוב לזכור שגם בן או בת הזוג שלך חוו אובדן של ההריון יחד איתך, ולכן חשוב לשים לב גם למצב הנפשי שלהם ולטפל כשעולה קושי.