בטיחות מזון בהריון
הריון הוא דבר עדין ויקר, הוא עלול להיות מושפע מגורמים רבים, ביניהם מחלות וזיהומים המועברים במזון. ישנם מזונות שונים המכילים חומרים שעלולים לסכן את העובר, ולכן לא מתאימים לצריכה בתקופת ההריון. לכן, מומלץ להישמע להנחיות משרד הבריאות ולהקפיד על הנחיות בטיחות המזון, כדי להפחית ולמנוע סיבוכים מיותרים וסיכונים לבריאותך ולבריאות העובר שלך. אז מה מותר ומה אסור? בואי נעשה סדר.
מזונות שמומלץ להימנע מהם במהלך ההריון
מזונות שמכילים חומרים שיכולים לסכן את בריאות העובר
דגים המכילים כספית במינון גבוה
דגים גדולים כמו מקרל גדול, דג חרב, טונה אדומה, טונה לבנה ואפילו כריש, נוטים להכיל כספית במינון גבוה. לכן מומלץ להימנע מאכילתם. לעומת זאת, רצוי ואפילו מומלץ לאכול בצורה מגוונת ממבחר הדגים המצויים בארץ - דגי ים, דגי בריכה ואפילו טונה בהירה מקופסת שימורים.
אלכוהול
יש להימנע מצריכה של משקאות ומזונות המכילים אלכוהול. צריכה של אלכוהול במהלך ההריון, מסכנת את העובר והתינוק או התינוקת שעתידים להיוולד, ועלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים כמו: פגיעה בהתפתחות המוח, הפרעות גדילה, הפרעות שכליות, עיוות בתווי הפנים ואפילו מוות. האלכוהול עובר דרך השליה אל העובר, וגם דרך חלב האם אל התינוק או התינוקת בזמן ההנקה, ולכן יש להימנע מצריכת כל כמות של אלכוהול בזמנים אלה.
מזונות שעלולים לגרום למחלות זיהומיות
השינויים ההורמונליים בגופך בזמן ההריון, משנים ומשבשים את תפקודה של המערכת החיסונית. בנוסף, גם המערכת החיסונית של העובר עוד לא מפותחת, מה שחושף את שניכם לתחלואה הנגרמת מהרעלות מזון. המלצת משרד הבריאות היא להימנע במהלך ההריון מאכילת מזון נא, חלב לא מפוסטר ומוצריו, להקפיד על שטיפה יסודית של פירות וירקות ועל מעקב אחרי תאריכי תפוגה של מוצרים מוכנים לאכילה.
בשר, ביצים ודגים נאים
תהליך הבישול של המזון חשוב, הוא משמיד חיידקים וטפילים והופך את המזון לבטוח למאכל עבורך, בזמן ההריון. אכילה של בשר מבושל חלקית או לא מבושל בכלל, חושף אותך ואת העובר למחלות זיהומיות, ביניהן:
- ליסטריה: חיידק הנמצא במזונות מסוימים ויכול לגרום למחלה המסוכנת "ליסטריוזיס". הזיהום עלול להוביל להפלה, ללידה מוקדמת ואפילו לעובר מת. למידע נוסף על ליסטריה
- טוקסופלסמה: טפיל שעלול להופיע בעקבות אכילת בשר שלא בושל מספיק או מחשיפה להפרשות חתולים (יכול להיגרם מאכילת פירות וירקות לא שטופים או שבאו במגע עם הפרשות חתולים). הידבקות בטפיל בזמן ההריון עלולה להוביל לחירשות, לפיגור או לעיוורון אצל העובר.
- סלמונלה: חיידק הסלמונלה עלול לגרום לבחילות, הקאות, כאבי בטן, שלשולים, חום וכאבי ראש. במקרים נדירים, סלמונלה עלולה להוביל להפלה. למידע נוסף על סלמונלה
מאכלים שמומלץ להימנע מהם בתקופת ההריון:
- דגים מעושנים שלא עברו תהליך בישול בזמן הכנתם: לקס, סלמון מעושן, הרינג, לקרדה, סביצ'ה.
- ממרחי דגים בשמנת או במיונז, כמו איקרה למשל.
- מאכלי בשר ודגים נאים, כמו סושי עם דג, קרפצ'יו ופירות ים.
- פטה כבד.
- נקניקים ובשרים מצוננים, כמו פסטרמה. אפשר לאכול אותם לאחר בישול.
- ביצים לא מבושלות, גם ברטבים, ממרחים, קרמים וקינוחים (איולי, מיונז ביתי, הולנדייז), גלידות תוצרת בית, טירמיסו וקציפות מחלבון ביצה, כמו בפאי לימון. אפשר לצרוך רטבים מפוסטרים כמו מיונז מפוסטר או גלידות קנויות מחלב מפוסטר.
- ביצים מבושלות חלקית, כמו ביצת עין או ביצה רכה.
חשוב שתדעי
חשוב שתדעי
- מומלץ להימנע גם מאכילת סושי צמחוני במסעדה, כי החיידקים עלולים לעבור גם דרך הציוד המשמש להכנת סושי.
- כשאוכלים בשרים "על האש" יש לוודא שהסטייקים, הנקניקיות ומוצרי הבשר הטחון, עברו צלייה מלאה ולא באו במגע עם בשר נא, לאחר צלייתם.
מוצרי חלב לא מפוסטרים או ממקור לא ידוע
- מומלץ לצרוך רק מוצרי חלב מחלב מפוסטר, וממקורות בעלי רישיון יצרן בתוקף.
- מומלץ להימנע מגבינות בשלות "גבינות עובש" כמו ברי, קממבר, גורגונזולה ורוקפור.
- מומלץ להימנע גם מגבינות במים, כמו פטה, צפתית ובולגרית. ההשריה במים עלולה להכיל חיידקים. אפשר לצרוך לאחר בישול יסודי, כמו בפשטידה למשל.
- מומלץ להימנע מאכילת גלידות רכות כמו "גלידה אמריקאית".
הנחיות להכנה בטוחה של מזון
-
בישול מלא
נבטים, בשר, עוף ודגים יש לבשל היטב. גם מביצים צריכות להיות מבושלות ולא "נאות".
-
פסטור
גבינות ומוצרי חלב מפוסטרים בלבד.
-
מניעה
הימנעו מגבינות בעלות עובש או אכילת ממרח חומוס, אלא אם מדובר בכנה ביתית, עד יומיים לאחר הכנתו.
-
ירקות ופירות
יש לשטוף ירקות ופירות היטב תחת מים זורמים.
התנהלות וצריכה חכמה בהריון
קנייה, אחסון ושימוש בפירות וירקות במהלך ההריון
- מומלץ לאכול פירות וירקות מגוונים, בכל יום.
- מומלץ לאכול את הירקות החתוכים או הסלט, קרוב למועד בו הם נחתכו.
- לפני אכילת פירות וירקות, יש לשטוף אותם ביסודיות, גם אם מתכננים לקלף אותם. החיידקים יכולים לחדור לפרי באמצעות החיתוך בסכין או בקולפן.
- יש לקרצף ירקות ופירות קשים (אבטיחים, מלונים, מלפפונים וכדומה) באמצעות מברשת או סקוץ' נקי, ולאחר מכן לייבש בעזרת נייר מגבת, כדי להסיר חיידקים שנותרו על הפרי לאחר השטיפה.
- אכילת כל סוגי הנבטים מומלצת רק לאחר בישול.
- סלטי חומוס קנויים עלולים להכיל ליסטריה, לכן מומלץ להימנע מאכילתם בזמן ההריון. מומלץ להכין סלט חומוס טרי בבית, ולאכול אותו בתוך יומיים מיום ההכנה.
קנייה, אחסון וחימום מזון במהלך ההריון
- קניית מזון מוכן מומלצת רק ממסעדות או מחנויות בעלות רישיון עסק, ומייצרנים בעלי רישיון יצרן בלבד. יש לצרוך את המזון רק עד התאריך האחרון המותר לשימוש.
- אם אוכלים במסעדות או בכל מקום מחוץ לבית, מומלץ להעדיף מזון מבושל וחם, כאשר עולים ממנו אדים.
- כדאי להימנע ממזון מוכן שנמכר בצידי הדרכים, בשוקי איכרים וכדומה.
- כדאי להימנע ממיצים סחוטים וממוצרי מעדנייה כמו גבינות, ממרחים וסלטים, הנפרסים ונמכרים במשקל לעיני הלקוח.
- מזון מבושל שאוחסן במקרר לאחר הכנתו, יש לצרוך בתוך יומיים, ולחמם אותו היטב עד למצב שעולים ממנו אדים.