חומצה פולית והריון
חומצה פולית היא סוג של ויטמין מקבוצת B. תפקידה הוא לסייע לבניית הדנ"א, הנמצא בכל תא בגוף האדם, והיא גם חיונית ליצירת תאים חדשים.
חשיבות נטילת חומצה פולית בהריון
בשבועות הראשונים להריון מתפתחים האיברים ומערכות הגוף של העובר, אחת מהן היא מערכת העצבים. אחד התהליכים החשובים בשלב זה הוא סגירת התעלה העצבית של העובר, המתחילה באזור המוח ונמשכת עד לאזור הגב העליון. כאשר קיים פגם בהתפתחות התאים בשלב מוקדם של ההריון, הוא עלול לגרום לסגירה לא תקינה של תעלה זו, וכתוצאה מכך להוביל לנכות קשה, למחלות ואפילו למוות ביילוד.
הנחיות לנטילת חומצה פולית
יש מספר דגשים שחשוב שתדעי בנושא נטילת חומצה פולית בהריון:
- משך הנטילה: חשוב מאוד שתקחי תוסף חומצה פולית מדי יום, בשלב תכנון ההריון (לפחות חודש לפני) ובמשך שלושת החודשים הראשונים להריון. אפשר להמשיך לקחת את התוסף גם במהלך ההריון, כדי למנוע אנמיה ולהבטיח התפתחות וגדילה תקינים של העובר. כיוון שבמקרים רבים ההריון הוא לא מתוכנן, מומלץ לקחת תוסף חומצה פולית בכל יום לאורך כל גיל הפוריות, גם אם את לא מתכננת הריון, אבל יכולה להרות.
- המינון המומלץ: 400 מיקרוגרם מדי יום. אם את כבר נוטלת חומצה פולית או מולטי ויטמין, מומלץ שתוודאי כי התכשיר מכיל כמות מספקת של חומצה פולית.
- אופן הנטילה: אפשר לקחת חומצה פולית על בטן ריקה או מלאה ובכל שעות היום, אבל עדיף להקפיד על נטילה בשעה קבועה לבחירתך. אם את לוקחת גם סותרי חומצה, יש להמתין שעתיים בין שתי התרופות.
- רכישת התוסף: אפשר לקנות חומצה פולית ללא מרשם רפואי, אבל רוכשים אותה עם מרשם בבית המרקחת של קופת החולים המחיר זול יותר.
מינון מוגבר של חומצה פולית
יש מספר מצבים שמעלים את הסיכון להריון עם מום פתוח בתעלה העצבית. במצבים אלה מומלץ שתתייעצי עם הרופא או הרופאה המטפלים לגבי נטילת מינון מוגבר של חומצה פולית:
- אם יש לך היסטוריה של הריון או לידה של עובר בעל מום בתעלה העצבית.
- אם את מטופלת בתרופה נגד פרכוסים (Valproic Acid, Carbamazepine, Phenytoin, Phenobarbital, Topiramate).
- אם את מטופלת בליתיום או מטוטרקסט.
- אם יש לך סוכרת טרום הריונית.
- אם ה-BMI שלך הוא 30 ומעלה.
- אם יש לך רקע של שימוש מזיק באלכוהול.
- אם את סובלת ממחלות הפוגעות בספיגה במעיים, כמו קרוהן וצליאק.
מזונות עשירים בחומצה פולית
בנוסף לנטילת תוסף חומצה פולית, נסי להקפיד לאכול במהלך ההריון מזונות שונים המכילים חומצה פולית טבעית:
-
ירקות ירוקים: חסה, תרד וברוקולי
-
קטניות ודגנים מלאים
-
פירות הדר
חשוב להדגיש:
חשוב להדגיש:
כדי לצרוך את הכמות הנדרשת של חומצה פולית בהריון, לרוב לא מספיק לצרוך רק מזונות המכילים חומצה פולית טבעית, ולכן חשוב במקביל ליטול גם תוסף במינון המומלץ.