חיסון נגד קורונה בהריון
נשים בהריון נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים ולמחלה קשה במקרה שנדבקו בקורונה. לכן מומלץ להתחסן בחיסון עדכני נגד קורונה לפני הריון או במהלכו. אם לא קיבלת חיסון נגד קורונה לפני ההריון – מומלץ לקבל אותו במהלך ההריון. החיסון בטוח ויעיל גם לאם וגם לעובר.
מחלת הקורונה
קורונה היא מחלה נגיפית מדבקת מאוד. נגיף הקורונה תוקף מערכות שונות בגוף ובעיקר את מערכת הנשימה. התסמינים השכיחים מזכירים שפעת וכוללים חום, שיעול, קוצר נשימה, עייפות, חולשה, כאב גרון, כאבי שרירים, כאב ראש ואובדן חוש טעם או ריח. התסמינים יכולים להשתנות מפני שזני הקורונה משתנים כל הזמן. סיבוכי המחלה העיקריים הם דלקת ריאות, פגיעה לבבית, קרישיות יתר ואי ספיקת כליות, שעלולים לגרום אף למוות.
זני הקורונה הנפוצים כעת אמנם פוגעים בבני האדם פחות מבעבר, אבל גם החיסוניות שהאוכלוסייה רכשה בשנים קודמות (בזכות החיסונים או הידבקות במחלה) הולכת ודועכת עם הזמן.
נשים בהריון שנדבקו בקורונה נמצאות בסיכון לפתח מחלה קשה וסיבוכים, לכן חשוב שנשים יתחסנו בחיסון עדכני נגד קורונה לפני הריון או במהלכו. החיסון לא משפיע על הסיכויים להיכנס להריון, והוא בטוח ויעיל גם לנשים בהריון וגם לעובר שברחם.
חיסון נגד קורונה
החיסון נגד קורונה הוכח כבטוח ויעיל נגד תחלואה קשה ומוות מהמחלה. החיסון העדכני דומה לחיסונים הקודמים, תוך התאמות קטנות לזני הקורונה העדכניים.
- שם החיסון: Spikevax.
- הרכב החיסון: החיסון הוא מסוג mRNA, והוא פועל נגד אחד מחלבוני המעטפת של נגיף הקורונה.
- מועד החיסון: אפשר להתחסן לפני הריון או במהלכו, בכל הריון.
- איך ואיפה ניתן החיסון: החיסון ניתן בזריקה לזרוע. החיסון ניתן בקופות החולים עם הפניה של הרופא או הרופאה המטפלים, ללא תשלום.
חשיבות קבלת החיסון נגד קורונה לפני או במהלך ההריון
נשים בהריון שנדבקו בקורונה נמצאות בקבוצת סיכון לפתח מחלה קשה וסיבוכים, ואפשר להפחית את הסיכון לסיבוכים על ידי חיסון נגד הנגיף. בנוסף, לנגיף הקורונה עלולה להיות השפעה על העובר, אך נושא זה עדיין נמצא במחקר.
תופעות לוואי אפשריות אחרי חיסון קורונה ואיך להקל עליהן
אצל חלק קטן ממי שקיבלו את החיסון ייתכנו תופעות לוואי לאחר החיסון, אך לרוב מדובר בתופעות קלות שחולפות מעצמן אחרי יום או יומיים:
- כאב במקום ההזרקה ונפיחות מקומית: אפשר להניח על מקום ההזרקה בד נקי ספוג במים פושרים, ולהימנע מעיסוי של המקום.
- כאב ראש, כאב שרירים, כאב מפרקים וצמרמורת: אפשר לתת תכשיר לשיכוך כאבים. לפני השימוש בתכשירים אלה כדאי להתייעץ עם הרופא או הרופאה המטפלים לגבי הסוגים והמינונים המותרים בהריון.
- שלשול, נפיחות בבלוטות הלימפה.
- תופעות נדירות: דלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס). התופעה נדירה ודווחה בעיקר אצל גברים צעירים לאחר קבלת מנת החיסון השנייה.
אם הופיעו תופעות בסמיכות למועד קבלת החיסון, חשוב לדווח עליהן באתר משרד הבריאות. לדיווח תופעות אחרי חיסון קורונה