חיסון נגד שפעת בהריון
הריון בחודשי החורף מביא איתו עוד אתגר להריון: הצורך להתגונן מפני מחלות החורף, גם בשבילך וגם בשביל העובר. נשים בהריון שחלו בשפעת נמצאות בסיכון מוגבר לפתח מחלה קשה, בגלל שמערכת החיסון נחלשת בזמן הריון. לכן מומלץ בעונת השפעת לנשים בהריון, לנשים שמתכננות הריון ולנשים במהלך 3 החודשים שלאחר הלידה להתחסן נגד שפעת. החיסון מגן על האם, על העובר וגם על התינוק או התינוקת לאחר שייוולדו.
המחלה
נגיף השפעת תוקף את דרכי הנשימה, והוא מדבק מאוד. ההדבקה נעשית דרך שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף או עם ליחה. תסמיני המחלה הם חום של יותר מ-38 מעלות, כאב גרון, כאב ראש, נזלת, שיעול, כאבי שרירים, חולשה, עייפות וחוסר תיאבון. הסיבוך העיקרי של שפעת הוא דלקת ריאות, שעלולה להביא לאשפוז ואף למוות.
סיבוכי השפעת נפוצים יותר בקרב נשים בשליש השני של ההריון ולאחר הלידה, וכך גם לגבי תינוקות עד גיל חצי שנה.
החיסון
מדי שנה, לקראת עונת השפעת, מייצרים חיסון נגד זני השפעת שצפויים להיות הנפוצים ביותר בעונה הקרובה. החיסון יעיל ובטוח גם בהריון, והוא נותן הגנה למשך חורף אחד מפני הידבקות בזני השפעת הללו ומפני סיבוכי המחלה. החיסון מגן גם עלייך וגם על העובר שברחם, ולאחר הלידה – גם על התינוק או על התינוקת שלך.
את החיסון אפשר לקבל בקופת חולים, ללא תשלום. מגיל חצי שנה ומעלה מומלץ לחסן תינוקות נגד שפעת.
- הרכב החיסון:
- החיסון החי-מוחלש: מכיל נגיפים חיים-מוחלשים של זני השפעת הצפויים להיות הנפוצים ביותר השנה.
- החיסון המומת: מכיל נגיפים מומתים של זני השפעת הצפויים להיות הנפוצים ביותר השנה. נשים בהריון מקבלות רק את החיסון המומת.
- מועד החיסון: חיסוני השפעת מגיעים לקופות החולים בדרך כלל לקראת ספטמבר-אוקטובר. כדאי לעקוב אחרי הפרסומים, ולהקדים לקבל את החיסון כבר בסתיו, כדי שתהיי מוגנת לקראת חודשי החורף. אפשר לקבל חיסון נגד שפעת לפני הריון או במהלך ההריון, אבל סוג החיסון יהיה שונה:
- לפני הריון: תוכלי לקבל את החיסון המומת שניתן בזריקה, או את החיסון החי-מוחלש שניתן בתרסיס לאף.
- במהלך הריון: תוכלי לקבל רק את החיסון המומת, שניתן בזריקה.
- איך ואיפה ניתן החיסון: החיסון החי-מוחלש ניתן בתרסיס לאף, החיסון המומת נגד שפעת ניתן בזריקה בזרוע.
חיסון נגד שפעת בהריון מגן על תינוקות בשתי דרכים
-
מפתח נוגדנים
החיסון גורם לגוף שלך לפתח נוגדנים נגד שפעת והנוגדנים מגיעים לעובר דרך השליה. הנוגדנים יגנו על התינוק או התינוקת גם לאחר הלידה.
-
מגן מפני הדבקה
החיסון יגן עלייך מפני הידבקות במחלה וכך יפחית את הסיכון להדביק את התינוק או את התינוקת שלך לאחר הלידה. למעשה, כדאי שכל מי שמטפל או מטפלת בתינוקות יחוסנו נגד שפעת כדי להגן על עצמם, ובכך להגן על התינוקות מפני הדבקה.
חשיבות החיסון נגד שפעת לנשים לפני או במהלך ההריון
סיבוכי שפעת נפוצים יותר בקרב נשים בשליש השני של ההריון ולאחר הלידה, וכן בקרב תינוקות עד גיל חצי שנה. חיסון נגד שפעת לפני ההריון יגן עלייך ועל העובר, ולאחר הלידה גם על התינוק או התינוקת, מפני המחלה והסיבוכים שלה. אם לא קיבלת חיסון נגד שפעת לפני ההריון - חשוב לקבל אותו במהלך ההריון.
החשיבות בקבלת חיסון נגד שפעת לנשים לפני או במהלך ההריון נתמכת במחקרים רבים מהעולם. הנה כמה מהם:
- נשים בהריון נמצאות בסיכון מוגבר לעומת שאר האוכלוסייה לפתח מחלת שפעת חמורה, לסבול מסיבוכים קשים של המחלה, ואפילו להיות בסכנת מוות. סקירה של המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית (CDC) הראתה כי בעונת השפעת בשנים 2014–2015, כשליש מהנשים בגיל 15–44 שאושפזו בגלל שפעת היו בהריון.
- פעוטות עד גיל שנתיים שיידבקו בשפעת יהיו בסיכון מוגבר לפתח סיבוכים, ובהם התייבשות, דלקת ריאות, דלקת אוזניים וארובות האף ודלקת חריפה של המוח. החיסון נגד שפעת ניתן רק מגיל חצי שנה, ולכן עד גיל זה התינוקות חשופים למחלה. מחקר הראה כי חיסון של האם בזמן ההריון מפחית את הסיכון של התינוק או התינוקת לחלות בשפעת ב-63%.
- במחקר משנת 2014 נמצא כי חיסון נגד שפעת מפחית את הסיכון ללידה מוקדמת וללידה של תינוק במשקל נמוך.
בטיחות החיסון לנשים בהריון
החיסון נגד שפעת בטוח לנשים בהריון. מחקר שהתפרסם בשנת 2011 עקב במשך 20 שנה אחרי נשים שחוסנו נגד שפעת במהלך ההריון. החוקרים לא מצאו דפוסים חריגים של סיבוכי הריון או של פגיעה בילדים ובילדות שלהן.
תופעות לוואי אפשריות אחרי החיסון ואיך להקל עליהן
אצל חלק קטן ממי שקיבלו את החיסון המומת נגד שפעת ייתכנו תופעות לוואי לאחר החיסון, אך לרוב מדובר בתופעות קלות שחולפות מעצמן אחרי יומיים או שלושה:
- נפיחות, אדמומיות וכאב במקום ההזרקה: אפשר להניח על מקום ההזרקה בד נקי ספוג במים פושרים, ולהימנע מעיסוי של המקום.
- עליית חום, כאבי ראש, כאבי שרירים ועייפות: אפשר להשתמש בתכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים. כדאי להתייעץ עם הרופא או הרופאה המטפלים בנוגע לסוג התכשירים והמינונים המותרים בהריון.
- צרידות, שיעול, גירוי בעיניים, גרד: יכולים להימשך יום או יומיים לאחר החיסון.