הנקה וחזרה לעבודה
החזרה לעבודה אחרי לידה, יכולה להיות מאתגרת. הפרידה מהתינוק או התינוקת, לצד הסתגלות לשגרה חדשה והרצון להמשיך להניק, לא קלים עבור נשים רבות. עם זאת, רוב הנשים שרוצות להניק לצד החזרה לעבודה, מצליחות. המלצת משרד הבריאות היא הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה, והמשך הנקה בשילוב אוכל משלים, עד גיל שנתיים וגם יותר.
כדי שתצליחי לשלב עבודה והנקה, חשוב שתערכי מראש עם מספר דברים מהותיים, כמו למשל מסגרת לתינוק או לתינוקת שלך, ותיאום מול המעסיקה או המעסיק לגבי שעת הנקה (שעת הורות) או שאיבה במהלך יום העבודה. אם את מתכננת לשאוב במהלך היום, כדאי שתהיה לך פינה נעימה ושקטה בה תוכלי לעשות זאת בנחת.
חשיבות ההנקה במיוחד כשאת חוזרת לעבודה
- המשך ההנקה כשאת חוזרת לעבודה, יקל עלייך ועל התינוק או התינוקת שלך להתמודד עם השינויים מבחינה רגשית וגופנית.
- מחקרים מראים שתינוקות יונקים מפתחים מערכת חיסונית חזקה, וחולים פחות. עם החזרה שלך לעבודה וכניסת התינוק או התינוקת למסגרת, ההנקה ממשיכה להגן עליו או עליה מפני הידבקות בוירוסים וזיהומים שנמצאים במעונות ובגנים, ואת יכולה להפסיד פחות ימים בעבודה, פשוט כי הילד או הילדה חולים פחות.
- ההנקה שומרת גם עלייך, נשים מניקות הן בריאות יותר.
לקריאה נוספת על חשיבות ההנקה עבורך ועבור התינוק או התינוקת שלך.
אז איך נערכים לקראת החזרה לעבודה? מהן הזכויות שלך במקום העבודה כאמא מניקה? ומה כדאי לדעת על שאיבת חלב במהלך יום העבודה?
צעדים ראשונים לקראת החזרה לעבודה
לא משנה מתי תחליטי שאת רוצה לחזור לעבודה, כדאי שתעשי זאת באופן הנכון ובכמה צעדים מחושבים, כך שהחוויה תהיה קלה ונעימה עבורך ועבור התינוק או התינוקת שלך.
-
1מציאת מסגרת לתינוק או לתינוקת
- אם את נעזרת באמא או מטפלת, והיא נמצאת במרחק סביר ממקום העבודה שלך, תוכלו לשקול הגעה שלה עם התינוק או התינוקת למקום העבודה שלך, כדי שתוכלי להניק.
- כדאי למצוא מסגרת שתהיה ידידותית להנקה ולחלב שאוב. כמו כן, אפשר לנסות למצוא מעון קרוב למקום העבודה שלך, ולא בהכרח קרוב לבית, כדי שמשך הפרידה יהיה קצר יותר ויאפשר ביקורים חטופים. או לחפש עבודה או מוסד לימודים שיש בהם מסגרות לילדי העובדים או הסטודנטים.
- כדאי שהתינוק או התינוקת ייכנסו למסגרת כמה ימים לפני שאת חוזרת לעבודה. כך תוכלו שניכם להסתגל לשגרה החדשה, ותוכלי להיות זמינה במידה ויתעורר אצלו או אצלה קושי. אלו שינויים גדולים, ויש חשיבות לכך שייקרו בהדרגה.
- טיפ: אפשר לצרף לתיק של התינוק או התינוקת בגד שלך, שאותו יתנו לו או לה להריח בזמן ההאכלה במסגרת.
-
2תיאום ציפיות עם מקום העבודה
- עדכני את המעסיקים שלך מראש על הרצון שלך להמשיך להניק כמה שאפשר, ולשאוב חלב בזמן העבודה. ודאי שיש לך אפשרות להניק או לשאוב בפרטיות, בפינה שקטה ונעימה.
- חזרה הדרגתית ושעות עבודה גמישות יעזרו לך, במיוחד בהתחלה, לחזור לעבוד יותר בקלות. את יכולה לברר עם המעסיקים שלך לגבי חזרה הדרגתית וגמישה.
- כדאי לחזור לעבודה באמצע או לקראת סוף השבוע (יום רביעי או חמישי בשבוע), כך תוכלי להסיק מסקנות מהימים הראשונים של העבודה, ולתכנן טוב יותר את השבוע שיבוא אחריו.
- סוף השבוע הוא חשוב למנוחה, להתחברות מחודשת עם התינוק או התינוקת שלך, אחרי יומיים של שינוי והיפרדות לכמה שעות רצופות.
-
3יש לך זכויות כעובדת שהיא אמא מניקה
- לפי החוק, בין אם את מניקה או לא, שואבת או לא, יש לך זכות להיעדר מהעבודה שעה אחת ביום, במשך 4 חודשים מסוף חופשת הלידה (אם את מועסקת במשרה מלאה).
- ההיעדרות היא בנוסף להפסקות הרגילות שמגיעות לך לפי חוק. אסור לנכות את ההפסקות האלה משעות העבודה שלך.
- אם בעבודה שלך את נוגעת בחומרים מסוכנים (כמו עופרת, קדמיום, כספית אורגנית והנגזרות שלהם), כדאי שתבררי מהן ההגבלות בהעסקה בתקופת ההנקה. אפשר לברר זאת עם המכון הטרטולוגי בטלפון: 02-5082825. שעות המענה הטלפוני הן: ימים א' עד ה' בין השעות 9:00 עד 14:00.
-
4שאיבת חלב
- כדאי שתתחילי לשאוב לפחות שבועיים - שלושה לפני שאת חוזרת לעבודה, כדי להתרגל ולתרגל את תהליך השאיבה, וכדי לצבור מלאי חלב ראשוני, שיעניק לך שקט בזמן שאת בעבודה.
- אם התינוק או התינוקת שלך עוד לא מנוסים בשתייה מבקבוק, כדאי להתחיל להציע להם בקבוק או כוס עם חלב שאוב, בשבועות שלפני החזרה לעבודה (כ-10 מ"ל מתוך המלאי שנשאב ליום או בסוג החלב שבחרת שיקבלו בשעות שאת בעבודה). אפשר לתת להם לשחק עם בקבוק גם בזמן שהם לא רעבים, כדי שיתרגלו למראה ולמגע שלו.
- אם את שואבת, תוכלי לתת למישהו אחר להאכיל את התינוק או התינוקת, כך שיתרגלו לאכול גם אצל מישהו אחר, במיוחד לפני הכניסה למסגרת.
- התינוק או התינוקת מסרבים לשתות מבקבוק? זה נורמלי. חשוב להיות סבלניים, לכבד את הסירוב שלהם ולהימנע מלפלוש עם פטמת הבקבוק לפה, בניגוד לרצונם. אפשר לנסות שוב בהמשך.
שאיבה ואחסון חלב אם בעבודה
- מצאי לך פינה שקטה שתאפשר לך פרטיות ושיש בה כיסא, שולחן ושקע חשמלי, במידה ואת משתמשת במשאבה חשמלית.
- הקפידי על ההיגיינה של תהליך השאיבה: רחיצת ידיים עם סבון ואחסון החלב בכלים נקיים.
- כדאי לבדוק מבעוד מועד, אם יש מקרר במקום העבודה. אם אין, אפשר להשתמש בצידנית וקרחומים.
- מספר השאיבות במהלך יום העבודה תלוי בגיל התינוק או התינוקת, בתדירות שבה את מניקה ובכמה את יכולה להתפנות לשאיבה.
- כדי להקל על השאיבה, כשאת והתינוק או התינוקת לא ביחד, אפשר לפני השאיבה לעסות בעדינות את השדיים, לדמיין או להתבונן בתמונות של התינוק או התינוקת ולהריח בגד שהם לבשו.
- משך השאיבה בעבודה יכול לקחת כ-15 עד 20 דקות. משאבה דו - צדדית יכולה לקצר את התהליך.
לקריאה על שאיבה ואחסון של חלב אם
הנקה בבית ובסופי שבוע
- כדאי שתניקי את הארוחה הראשונה של התינוק או התינוקת בבוקר לפני היציאה למסגרת. אם יש לך אפשרות להניק מצד אחד ולשאוב מהצד השני, זה יכול לחסוך לך זמן.
- בקשי מצוות המעון, שלא להאכיל את התינוק או התינוקת קרוב לזמן האיסוף. סביר להניח שבזמן זה שדייך כבר יהיו מלאים יותר בחלב, והמפגש אחרי יום העבודה בשילוב עם הנקה הם דרך טובה להתחבר שוב.
- בסופי שבוע ובחגים אפשר ורצוי לחזור לשגרת ההנקה הרגילה, להניק את התינוק או התינוקת שלך לפי דרישה ולהשאיר את שגרת השאיבה לימי העבודה. זכרי לשאוב במוצאי שבת בקבוק נוסף ליום למחרת אם יש צורך.
שינויים בהתנהגות אחרי החזרה שלך לעבודה
יכול להיות שלתינוק או לתינוקת שלך יהיה קשה בהתחלה, כל תינוק ותינוקת מגיבים אחרת. יש תינוקות שמגיבים בהתנהגות שיכולה להתפרש כ"נסיגה" או עצירה זמנית בהתפתחותם - זה תקין, ובשלב הראשון אין סיבה לדאגה. תינוקות אחרים יכולים לבכות או לסרב לינוק בסוף היום, לעומת כאלה שירצו לינוק בתדירות גבוהה יותר, גם בלילה, ולהישאר זמן ממושך יותר בקרבתך. חשוב לזכור שכל תגובה היא לגיטימית, ותחלוף עם הזמן, ככל ששניכם תסתגלו לשינוי. הבנה והכלה של השינויים ההתנהגותיים האלה, יעזרו להם לחלוף, ויעזרו לך לדאוג פחות.
אם התגובות האלו ממשיכות מעבר לזמן סביר, או שמשהו מרגיש לך לא תקין או מפריע לך, את יכולה להתייעץ עם אחיות טיפת חלב.