חיסון נגד פפילומה
מועדי החיסון
-
כיתה ח'
המחלה
נגיף הפפילומה האנושי (HPV – Human Papillomavirus) הוא קבוצה של נגיפים המונה יותר מ-100 זנים. נגיפים אלה הם מהנפוצים בעולם. הם מועברים במגע מיני או במגע פיזי ישיר, והם נחשבים לגורם הסיכון העיקרי לסרטן צוואר הרחם. מדי שנה מאובחנים בישראל כ-200 מקרים חדשים של סרטן צוואר הרחם ומתרחשים כ-80 מקרי פטירה ממחלה זו.
בנוסף, נגיפים אלה עלולים לגרום למחלות סרטן אצל נשים וגברים, ובהן סרטן פי הטבעת, סרטן הפה והלוע, סרטן הנרתיק והפות וסרטן הפין. הנגיף גם עלול לגרום ליבלות באיברי המין, בעור, בלוע ובמיתרי הקול.
החיסון
החיסון (Gardasil-9) הוא חלק מתוכנית חיסוני השגרה לתינוקות ולילדים. הוא מגן מפני 9 זנים של נגיף הפפילומה, וניתן לבנים ולבנות מגיל 9 עד גיל 26.
החיסון חשוב הן לבנים והן לבנות כדי למנוע הדבקה בנגיף, שעלול לגרום לסרטן ולתופעות נוספות כמו יבלות. אצל בנות, החיסון יפחית את הסיכון להזדקק בעתיד לטיפולים פולשניים בצוואר הרחם שעלולים לפגוע בפוריות שלה. אצל בנים, החיסון יפחית מאוד את הסיכון לסרטן הפה והלוע, סרטן הפין, סרטן עור באיבר המין וסרטן פי הטבעת, לנגעים ולמצבים טרום סרטניים.
מועדי החיסון: החיסון ניתן בכיתה ח', ב-2 מנות שניתנות במרווח של חצי שנה זו מזו. במקרים מסוימים המנה הראשונה תינתן בכיתה ז'.
אם מתחילים לקבל את החיסון נגד פפילומה מגיל 15 ואילך, החיסון יינתן ב-3 מנות: 2 מנות במרווח של חודש-חודשיים זו מזו, והמנה השלישית במרווח של חצי שנה מהמנה הראשונה.
החיסון ניתן בגיל בית הספר מפני שהיעילות המקסימלית של החיסון היא בגיל צעיר, לפני חשיפה לנגיף. השילוב של גיל צעיר עם מערכת חיסון חזקה לפני חשיפה לנגיף הפפילומה יכול להפחית בכ-97% את הסיכון להידבק בזנים הכלולים בחיסון. ככול שהחיסון ניתן בגיל מאוחר יותר, כך פוחתת ההגנה שהחיסון נותן.
חשוב לדעת שהחיסונים לא מטפלים ולא מרפאים בעיות בריאותיות (כמו סרטן או יבלות) שנגרמו כתוצאה מהידבקות בנגיף לפני ההתחסנות, אלא הם מונעים הידבקות בעתיד בזנים הכלולים בחיסון.
הרכב החיסון | איך ניתן החיסון |
מעטפת הנגיף, ללא החומר הגנטי | בזריקה לזרוע |
יעילות החיסון
מחקרים מראים שלנשים שקיבלו את החיסון מאז 2006 (אז הוא אושר לשיווק) יש עדיין נוגדנים שמגינים עליהן. ככול שיעבור הזמן נוכל לדעת עד מתי הנוגדנים יהיו פעילים והאם החיסון מגן לכל החיים.
בטיחות החיסון
יותר מ-270 מיליון מנות חיסון נגד נגיף הפפילומה ניתנו בעולם. בישראל ניתנו כמיליון מנות חיסון נגד נגיף הפפילומה, ולא זוהתה תחלואה חריגה הקשורה לחיסון.
מחקרים הוכיחו שהחיסונים נגד נגיף הפפילומה הם בטוחים ולא גורמים לתופעות לוואי חמורות. הם מכילים רק את מעטפת הנגיף, ללא החומר הגנטי, כך שאי אפשר להידבק בנגיף מהחיסון.
בעבר נבדק קשר אפשרי בין החיסון להתעלפות הקשורה לירידה בלחץ דם או לתסמונות כאבים כרוניות. המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) והרשות האירופית לתרופות שללו קשר סיבתי בין החיסון לתופעות אלה.
השלמת החיסון
משרד הבריאות ממליץ לבנים ובנות שלא חוסנו בבית הספר להשלים את החיסון.
שימו לב, מעל גיל 18 החיסונים הם בתשלום.
תופעות הלוואי האפשריות אחרי החיסון ואיך להקל עליהן
אצל חלק קטן ממי שקיבלו את החיסון ייתכנו תופעות לוואי לאחר החיסון, אך לרוב מדובר בתופעות קלות שחולפות מעצמן:
-
אדמומיות, כאב ונפיחות מקומית
-
תופעות כלליות
- אדמומיות, נפיחות וכאב במקום ההזרקה: אפשר להניח על מקום ההזרקה בד נקי ספוג במים פושרים, ולהימנע מעיסוי של המקום.
- תופעות כלליות: לעיתים רחוקות יותר, מיום החיסון ועד 15 ימים לאחר החיסון ייתכנו עליית חום, כאבי ראש, סחרחורות, כאבי שרירים, כאבי פרקים, כאבי בטן, בחילות, שלשולים, הקאות, הרגשה כללית לא טובה וחולשה. אפשר לתת תכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים.
מתי צריך לפנות לקופת החולים או למוקד רפואי אחרי החיסון
- אם בתך או בנך נראים לך אפתיים.
- אם יש לבתך או בנך חום שלא חולף לאחר 24–48 שעות.
- אם יש תופעה אחרת שמעוררת בך חשש או דאגה.
אם הילד או הילדה חוו תופעות לאחר קבלת החיסון בבית הספר - אנא דווחו על כך לאח או לאחות של בית הספר.
מידע נוסף על החיסון
אפשר לפנות עם שאלות בנוגע לחיסון לרופא או לרופאת המשפחה, לאחות בבית הספר או למוקד האחיות של קול הבריאות בטלפון 5400*.
חיסון נגד וירוס הפפילומה
https://www.youtube.com/watch?v=7CgxQqW1kes&t=38s