חיסון נגד פנאומוקוקוס (פרבנר)
מועדי החיסון
-
חודשיים
-
4 חודשים
-
שנה
המחלה
חיידקים מסוג פנאומוקוקוס גורמים למחלות זיהומיות ובהן דלקת בדרכי הנשימה, דלקת קרום המוח, זיהום בדם (אלח דם), דלקת ריאות ודלקות אוזניים. ילדים עד גיל 5 שנים הם בסיכון מוגבר לחלות בהן. חיידקים אלה אחראים על 60% מהתחלואה בדלקת קרום המוח החיידקית. כ-20% מהילדים החולים בדלקת קרום המוח מתים מהמחלה, ואחרים נותרים עם פגיעות שונות במערכת העצבים הגורמות לחירשות, שיתוק ופיגור שכלי.
תסמיני המחלה כוללים חום גבוה. אם הזיהום הוא בדרכי הנשימה התסמינים השכיחים יהיו דלקת באוזן התיכונה, סינוסיטיס, גודש וכאבי ראש, דלקת ריאות, קוצר נשימה ושיעול המלווה בפליטת ליחה סמיכה. אם הזיהום מגיע לדם או למוח ולחוט השדרה, התסמינים השכיחים יהיו כאבי ראש, הקאות, נוקשות בצוואר, חום וערפול הכרה.
החיסון
החיסון נגד פנאומוקוקוס נקרא פרבנר (Prevenar – PCV13), והוא מגן מפני 13 הזנים הנפוצים ביותר של פנאומוקוקוס בילדים, הגורמים לרוב התחלואה הקשה מחיידקים אלה. תינוקות בקבוצות סיכון יחוסנו ב-4 מנות. החיסון חשוב במיוחד מפני שתכשירים אנטיביוטיים רבים כבר לא יעילים בהתמודדות עם החיידק.
הרכב החיסון | איך ניתן החיסון |
רכיבים מהמעטפת של 13 זני פנאומוקוקוס | בזריקה לירך |
השפעת החיסון בישראל: בשנת 2009 הוכנס החיסון נגד פנאומוקוקוס לחיסוני השגרה בישראל, ומאז יש ירידה של 67% בתחלואה המשמעותית בקרב ילדים מתחת לגיל 5 שנים. גם בתחלואה בילדים וילדות בגיל 5–17 חלה ירידה, וזאת מפני שמאגר החולים והנשאים מצטמצם. בנוסף, חלה ירידה של 80% בתחלואה שנגרמה מפנאומוקוקוס עמיד לאנטיביוטיקה.
תופעות לוואי אפשריות אחרי החיסון ואיך להקל עליהן
אצל חלק קטן ממי שקיבלו את החיסון ייתכנו תופעות לוואי לאחר החיסון, אך לרוב מדובר בתופעות קלות שחולפות מעצמן אחרי יום או יומיים:
-
אדמומיות, כאב ונפיחות מקומית
-
עליית חום
-
הרגשה כללית לא טובה
-
בחילות, הקאות, שלשול
-
תופעות נדירות מאוד
- אדמומיות וכאב במקום ההזרקה ונפיחות מקומית: אפשר להניח על מקום ההזרקה בד נקי ספוג במים פושרים (ולהימנע מעיסוי של המקום).
- עליית חום: אפשר לתת תכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים.
- הרגשה כללית לא טובה: חוסר תיאבון, בכי ממושך, אי שקט ועצבנות, ישנוניות. אפשר לתת תכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים, להחזיק הרבה על הידיים, להניק.
- בחילות, הקאות, שלשול: לתת לאכול במנות קטנות לעיתים קרובות. לעקוב אחרי מתן שתן וצבע השתן.
- תופעות נדירות מאוד: פרכוסים (לא נחשבים מסוכנים), פריחה אלרגית בעור.
מתי צריך לפנות לקופת החולים או למוקד רפואי אחרי החיסון
- אם התינוקת או התינוק נראים אפתיים.
- אם יש חום שלא חולף לאחר 24–48 שעות.
- אם יש שינויים בתיאבון ובדפוסי האכילה שלא חולפים לאחר 24–48 שעות.
- אם יש פרכוסים (לרוב זה קשור לעלייה בחום אבל כדאי לבדוק).
- אם יש תופעה שמעוררת בך חשש או דאגה.