אנפילקסיס - תגובה אלרגית קשה
אנפילקסיס היא תגובה אלרגית מהירה, קשה ומסכנת חיים העלולה להופיע בכל המחלות האלרגיות.
אמנם מדובר בתופעה לא נפוצה - ההערכה היא שהיא תתרחש אצל כ-0.05% עד 2% מכלל האוכלוסייה לפחות פעם אחת במהלך החיים - אבל כיוון שמדובר במצב מסכן חיים, חשוב לדעת מהן הסיבות העיקריות לתופעה, מה אפשר לעשות כדי למנוע אותה ואיך לפעול ברגע האמת.
הגורמים לאנפילקסיס
הגורם הנפוץ ביותר לאנפילקסיס בתינוקות, ילדים ומתבגרים הוא רגישות אלרגית למזון. תגובה כזו יכולה לקרות במקרים של אכילת מזון אלרגני, אפילו בכמות קטנה.
גורם נוסף ונפוץ הוא רגישות אלרגית לתרופות. במקרים נדירים יכולה להופיע אנפילקסיס לאחר קבלת חיסון (כמקרה אחד לכל מיליון מנות חיסון), כתוצאה מתופעה אלרגית חמורה לאחד או יותר ממרכיביו.
לעיתים הגורם לא ידוע, גם לאחר בירור נרחב. במקרים אלו תוגדר האנפילקסיס כאידיופטית (כלומר, שלא נמצאו לה סיבות או גורמים ידועים).
התסמינים
אנפילקסיס מוגדרת כתגובה אלרגית שיש בה מעורבות של לפחות מערכת אחת בגוף. מערכות אלו כוללות את העור, הנשימה, כלי הדם, העיכול ומערכת העצבים. דוגמאות לתסמינים אפשריים הם:
-
פריחה, נפיחות וגרד בעור
-
נפיחות בשפתיים, בלשון או בפה
-
קוצר נשימה, שיעול וצפצופים
-
דופק חלש, חיוורון או הכחלה, ערפול או אובדן הכרה
-
בחילה, כאב בטן, הקאה ושלשול
-
תחושת צריבה או נפיחות בלוע
במקרה של אנפילקסיס, אם לא יינתן טיפול באופן מיידי, המצב יכול להיות מסכן חיים.
הטיפול
אם חלילה החלו תסמינים שיכולים להעיד על אנפילקסיס, חשוב מאוד להגיב במהירות!
כל אדם שידוע כי יש לו אלרגיה שעלולה להחמיר לאנפילקסיס, מקבל המלצה לשאת עמו מזרק אפינפרין (אדרנלין). כשמדובר בילדים, האחריות של ההורים היא לדאוג שלכל מקום אליו הילד או הילדה הולכים, יהיה ברשותם מזרק זמין.
אם יש חשד לחשיפה לחומר שידוע כי קיימת אליו אלרגיה, למשל למוצר מזון, ומופיעים סימנים ראשונים של אנפילקסיס - יש להשתמש במזרק. מיידיות התגובה היא קריטית, והזרקה מהירה יכולה להציל חיים ולמנוע סיבוכים.
האדרנלין מנטרל את התגובה האלרגית: הוא מעלה את לחץ הדם, מרחיב את הסימפונות ומפחית את הנפיחות (הבצקת) בדרכי הנשימה. משך השפעת האדרנלין בגוף הוא כ-20 דקות ולאחר מכן סימני האלרגיה עלולים לחזור, לכן חשוב להתפנות תוך רבע שעה לחדר מיון במרכז רפואי, שבו תתבצע השגחה רפואית ומתן מנה נוספת בעת הצורך.
המלצות למניעה
אנפילקסיס היא תגובה מהירה ומסכנת חיים, לכן חשוב להקדיש מאמצים למניעתה.
אם כבר אובחנה אלרגיה כלשהי או ידועה נוכחות אלרגיה במשפחה, חשוב להקפיד הקפדה יתרה על כללי המניעה:
-
הימנעות מחשיפה
חשוב להימנע לחלוטין מחשיפה (לדוגמה: אכילת מזון, נטילת תרופה) לחומר אליו ידועה אלרגיה ולחומרים דומים. יש להקפיד לבדוק תוויות ורשימות תכולה של כל מרכיבי מזון או תרופות ולהימנע מנטילת מזונות שלא מפורט לגבי תכולתם.
-
נשיאת מזרק אדרנלין אוטומטי
לא לשכוח לשאת באופן קבוע ולכל מקום מזרק אדרנלין אוטומטי בתוקף, ולדאוג לחדש את המרשם הרפואי כשפגה תפוגתו. מומלץ להדריך ילדים וילדות מעל גיל 12 לשימוש עצמי במזרק. יש מקרים שהדבר אפשרי גם בגיל צעיר יותר - תלוי במוכנות הילד או הילדה וההמלצה הרפואית.
-
עדכון הצוות החינוכי
חשוב לעדכן את הצוות החינוכי בגנים ובבתי הספר לגבי אלרגיה קיימת.
בנוסף, על-פי חוק חלה חובה על מוסדות חינוך ומקומות ציבוריים להחזיק במזרק אפינפרין למקרה חירום.
-
מעקב רפואי
חשוב לאבחן את האלרגיה על ידי מומחה לאלרגיה ולהקפיד על מעקב סדיר, כולל התאמת תוכנית פעולה אישית לזמן חירום ותרגול שימוש במזרק דמה.
-
צמיד אזהרה
רצוי לענוד צמיד אזהרה רפואי המציין את החומר אליו רגישים.
-
לתשומת לבכם!
הקפדה על עקרונות אלה מצילה חיים!
המידע נכתב בשיתוף האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית.