שינה בטוחה ומניעת מוות בעריסה
מוות בעריסה הוא אחד מהפחדים הגדולים של כל הורה. דווקא בגלל זה חשוב מצד אחד להירגע ולדעת שאלה מקרים נדירים, ומצד שני ללמוד, מהן הפעולות שאפשר לעשות בזמן ההריון ובשנה הראשונה לחיים כדי להפחית את הסיכון.
מה זה מוות בעריסה
זהו הכינוי המוכר לתופעה של מוות לא צפוי של תינוקות, לרוב בזמן השינה. הסיבה לתופעה לא מובהקת, אך נראה שמדובר בשילוב של מאפיין ביולוגי שפוגע ביכולת ההתעוררות שקיים אצל חלק מהתינוקות וסביבת שינה לא בטוחה.
רוב המקרים מתרחשים עד גיל חצי שנה. כמחצית מהם קורים בחודשי החורף.
מלבד מוות בעריסה, יש עוד גורמים למוות בזמן השינה: זיהום לא מזוהה, מום מולד שלא אובחן, חנק לא מכוון בגלל אביזרים מיותרים במיטה או מצעים רפויים, שהתינוק או התינוקת מסתבכים בהם.
גורמים שמעלים את הסיכון למוות בזמן השינה
-
עישון במהלך ההריון ואחרי הלידה
-
לידה מוקדמת
-
שינה על הבטן או על הצד
-
מזרן רך מדי
-
אביזרים מיותרים במיטה
-
שינה משותפת במיטת ההורים
-
חימום יתר
-
קור
מה אפשר לעשות בזמן ההריון להפחתת הסיכון למוות בעריסה
- להימנע מעישון: עישון מעלה את הסיכון לפגות ולמשקל לידה נמוך, ומשפיע על התפתחות הריאות ועל יכולת ההתעוררות משינה. כל ההשפעות האלה מעלות את הסיכון למוות בעריסה, ולכן חשוב להימנע מעישון ומחשיפה לעישון פסיבי בזמן ההריון.
- להימנע מצריכת סמים ואלכוהול: צריכת אלכוהול, אופיואידים, מריחואנה וסמים אחרים, מעלה את הסיכון ללידות מוקדמות ולידות במשקל לידה נמוך, שמעלות את הסיכון למוות בעריסה. בנוסף, אישה בהריון שצורכת אלכוהול או סמים עלולה ללדת תינוק מכור, ומרגע הלידה הוא עובר גמילה פתאומית. גם אחרי הלידה צריכת סמים ואלכוהול היא בעייתית ויכולה לפגוע באיכות הטיפול בתינוק או בתינוקת.
- להיות במעקב הריון: מעקב הריון סדיר מאפשר לגלות בעיות בזמן ההריון ולטפל בהן בזמן, ובכך גם להפחית את הסיכוי למוות בעריסה לאחר הלידה.
מה אפשר לעשות לאחר הלידה להפחתת הסיכון למוות בעריסה
יש כמה כללים והמלצות שמסייעים להפחתת הסיכון למוות בעריסה ולמניעת מוות פתאומי. הכללים מיועדים כמובן להורים, אבל גם לכל מי שיטפלו בתינוק או בתינוקת שלך: סבא, סבתא, שכנים, מטפלת, בייביסיטר או צוות המשפחתון. אלה הכללים וההמלצות לסביבת שינה בטוחה:
המלצות נוספות
- להעביר למיטה: אם התינוק או התינוקת נרדמים במנשא, בעגלה או במושב בטיחות ברכב – צריך להעביר למיטה מיד כשמתאפשר, ולא להשאיר לישון בתנוחה זו.
- בזמן ערות: כשהם ערים כדאי להשכיב תינוקות על הבטן, עם השגחה צמודה ורציפה. שכיבה על הבטן חשובה להתפתחות ולחיזוק שרירי הכתפיים, הצוואר, הידיים, הבטן, האגן והרגליים.
- במנשא: חשוב לוודא כל הזמן שהפנים של התינוק או התינוקת גלויים, ושיש מרווח של אצבע בין הסנטר לחזה כך שדרכי הנשימה נשארות פתוחות.
המידע בסיוע ארגון בטרם לבטיחות ילדים.