בטיחות בחנוכה
ימי חנוכה - וכל יום הוא חגיגה, עם הנרות, הסופגניות, הלביבות, הסביבונים ודמי החנוכה. כדי ליהנות מכל אלה, חשוב להכיר את הסכנות שיכולות להיות ולדעת שעשרות שריפות פורצות מדי שנה בעקבות הדלקה לא זהירה של נרות חנוכה. גם בהכנת הלביבות והסופגניות הטעימות ובמשחק בסביבונים עלולות להיות סכנות שונות, ולכן מומלץ שתשמרו על עירנות, תקפידו להשגיח על הילדים והילדות ותוודאו שהם, וגם אתם, שומרים על כללי הזהירות כדי שהחג המואר יהיה שמח ובטוח.
הדלקת נרות החג
- הניחו את החנוכייה על משטח יציב רחוק מחפצים דליקים כמו וילון או מפה ובמרחק בטוח מהישג ידם של ילדים וילדות.
- הקפידו על כך שהילדים והילדות ידליקו נרות רק בהשגחת מבוגר או מבוגרת. מומלץ לאסוף שיער ארוך בזמן הדלקת הנרות ואחרי שסיימתם, הרחיקו מצתים וגפרורים מהישג ידם של ילדים וילדות. הימנעו מלהשאיר נרות דולקים ללא השגחה.
- מומלץ להתקין בבית גלאי עשן, מכשיר זול שיכול להציל חיים, כי הוא מתריע על שריפה.
שימו לב
שימו לב
חנוכיות מעשה ידם של הילדים, יכולות לשמש כקישוט או להישמר כמזכרת, אבל הן לא מתאימות להדליק בהן נרות.
טיגון סופגניות ולביבות
כיף לבשל ביחד, זו יכולה להיות חוויה משפחתית גם להורים וגם לילדים ולילדות, וכדי שההנאה תהיה מובטחת, הקפידו על מספר כללים לטיגון בטוח:
- העדיפו לטגן על הכיריים האחוריות ואת ידיות הסיר סובבו לכיוון הקיר.
- הרחיקו את הילדים והילדות מהכיריים בזמן הטיגון, כדי למנוע כוויות שיכולות להיגרם מהתזת שמן.
- הרחיקו מהגז כל חומר דליק כמו מגבות נייר ושמן.
- זכרו: שמן ומים לא הולכים ביחד, לכן אם מתלקחת אש במחבת או בסיר עם שמן, הימנעו מלנסות לכבות אותה באמצעות מים אלא בעזרת מכסה רחב.
סביבונים ומטבעות דמי חנוכה
הילדים והילדות מחכים לסביבונים ולדמי החנוכה כל שנה והם הם חלק מהנה ובלתי נפרד מהחג. למניעת סכנות חנק, הרעלה ופציעה, הקפידו לתת להם סביבונים עם תו תקן רשמי שמעיד על כך שהם נבדקו במעבדה מאושרת לפי תקן בטיחות צעצועים. בדרך כלל אפשר לזהות שהסביבון עומד בתקן לפי המדבקה של היצרן או יבואן שתופיע בעברית. לסביבונים שעשויים מעופרת אין תו תקן כי הם רעילים, מומלץ להימנע מלתת אותם לילדים ולילדות.
- גיל: תנו לילדים לשחק בסביבונים שמתאימים לגילם שלהם (מצוין בדרך כלל על האריזה).
- סביבונים שמופעלים על בטריות: סביבונים כאלה, בדרך כלל סביבונים מאירים או מנגנים, מגיעים עם בטרייה. ודאו שהיא סגורה היטב ולא יכולה להשתחרר מהסביבון. אם יש לכם חשש שהילד או הילדה בלעו את הבטרייה, חשוב לפנות מיידית לקבלת טיפול רפואי.
- ילדים וילדות מתחת לגיל 5: הרחיקו מהם סביבונים ומטבעות, כי בגיל הזה יש להם נטייה טבעית להכניס כל דבר לפה. שימו לב שכל סביבון קטן, בגודל שיכול להיכנס לקופסה של ביצת הפתעה, עלול לגרום לחנק.
- לסביבונים יש אורך חיים קצר: סביבונים נשברים, נסדקים ומתקלקלים מהר. לכן חשוב שתבחנו אותם מדי פעם כדי להבחין אם הם נסדקו, נשברו או שנוצרו בהם פינות חדות שיכולות לפצוע את הילדים והילדות. אם הסביבון סדוק או שבור, השליכו אותו מיידית לפח, רחוק מהישג ידם של הילדים והילדות.
- סביבונים עם קרן לייזר: הימנעו מלכוון את הקרן לכיוון העיניים או הפנים של הילדים והילדות (וגם שלכם).
סרטון הסברה: בטיחות בחנוכה
https://www.youtube.com/watch?v=JrWZ7TSz4XE