בטיחות בל"ג בעומר
הדלקת המדורות בל"ג בעומר יכולה להיות חוויה מרגשת עבור ילדים וילדות, החל באיסוף הקרשים ביחד עם החברים וההורים ועד המדורה עצמה, עם תפוחי האדמה המפויחים. אבל החג והמדורות יכולים להיות מסוכנים עבור הילדים. מדי שנה בל"ג בעומר מגיעים ילדים רבים לחדרי המיון בעקבות תאונות וכוויות אותן אפשר למנוע אם נשמור על כמה כללים בכל שלבי ההכנה למדורה והדלקתה. חשוב לדאוג שיש מבוגר, או מבוגרת, אחראיים שילווה את המדורה, החל משלב איסוף הקרשים, הקמת המדורה ועד כיבוי המדורה.
איסוף הקרשים
-
אספו קרשים בשעות היום, כשיש אור מלא בחוץ, לפני שיורד הערב, אם רואים שהשמיים מתכהים ומופיעים כוכבים - זה הזמן ללכת הביתה ולשוב לאסוף בשעות היום.
-
חפשו ואספו קרשים שקל ונגיש להגיע אליהם בסביבה נגישה: אם צריך לטפס לגובה רב - ותרו על הקרשים. הימנעו מלהיכנס לאתרי בנייה ולמקומות מסוכנים כדי לחפש ולאסוף שם קרשים.
-
בדקו את הקרשים לפני שמרימים אותם כדי לוודא שהם חלקים. חשוב שתעשו זאת בזהירות כי הקרשים עלולים להיות עם מסמרים, זיזים בולטים או שבבים שיכולים לפצוע. אם אתם רואים שהקרש לא חלק ויש בו מסמרים וכדומה, ותרו עליו.
-
גם כאשר אתם מרימים קרש מהאדמה - עשו זאת בזהירות רבה, כדי לוודא שאין מתחתיו חיות מסוכנות, כמו נחש או עקרב. אם אתם מגיעים למקום ורואים על פני השטח זוחלים מסוגים שונים, זה הזמן להתרחק מהמקום: הימנעו מלגעת או להתקרב.
הנחיות לבטיחות בזמן המדורה
-
נוכחות מבוגרים במדורה - חובה!
בכל מדורה ובכל גיל, בזמן הדלקת המדורה ולאורך כל זמן הבעירה ועד לכיבוי האש, לא משאירים את הילדים ללא השגחה אפילו לרגע. בנוסף להשגחה, גלו אחריות הורית ושימו לב שהבאתם לשטח המדורה את כל אמצעי הבטיחות שמיד נפרט לגביהם, כולל אמצעים לכיבוי בטוח של המדורה וגם מים קרים ומשחה לטיפול בכוויות, למקרה שתצטרכו אותה.
-
מיקום המדורה
- את המדורה מקמו רק בשטח פתוח ונקי מקוצים, עשבים וכבלי חשמל, במרחק בטוח ממדורות אחרות ורק במקום שאושר על ידי הרשות המקומית.
- הימנעו מלהבעיר מדורה מתחת לקווי חשמל וטלפון, בקרבת עצים, שיחים או מתקני דלק.
- כדי לשמור על בטחון המשתתפים והמשתתפות בחגיגה, הגדירו גבול בטיחות למדורה באמצעות אבנים. ודאו שהמשתתפים והמשתתפות במדורה לא עוברים אותו, כדי למנוע כוויות שעלולות להיגרם מקרבת יתר למדורה.
-
גודל המדורה
כדאי להעדיף מדורות קטנות יחסית כי מדורה גדולה מדי עלולה לגרום לאיבוד שליטה על האש וחלילה לאסון.
-
לבוש למדורה
לפני שתדליקו את המדורה, ודאו שכל המשתתפים והמשתתפות בחגיגה, לבושים ולבושות בביגוד מתאים שכולל נעליים סגורות וגבוהות, חולצה ומכנסיים ארוכים שיגנו על עור הגוף מפני גיצים וגחלים) ומעקיצות זוחלים ושרצים הנמשכים אל חום המדורה.
-
בזמן הדלקת המדורה
שימו לב שאף אחד או אחת לא משליכים חפצים או חומרים מתלקחים או דליקים לתוך המדורה.
-
סביב למדורה
אם בחרתם לערוך פעילויות לילדים בשטח המדורה, שמרו על מרחק בטוח מהמדורה עצמה. הימנעו מלקיים את הפעילות קרוב מדי למדורה. אם אתם מביאים שתייה וכיבוד, הניחו אותם במרחק בטוח מהמדורה.
אמצעי בטיחות למדורה בטוחה
-
הכינו אמצעי כיבוי אש בקרבת המדורה: חול, מים או אמצעי כיבוי אחר למקרה של התפשטות האש.
-
הצטיידו בטלפון נייד שממנו אפשר יהיה להתקשר למכבי האש או לאמבולנס אם יהיה בכך צורך.
-
הצטיידו מראש בתיק עזרה ראשונה והביאו אותה אתכם למדורה.
-
הרחיקו כל חומר דליק מהמדורה, ובשום אופן אל תחזיקו מכלי דלק או גז בקרבת האש.
-
הקפידו על כך שרק מבוגר או מבוגרת יכניסו ויוציאו את תפוחי האדמה והבצלים מהאש (למען ביטחונכם: רצוי להשחיל אותם על חוט תיל או לנעוץ אותם בשיפוד).
-
לפני שאתם מגישים כל פריט מזון לילדים ולילדות, ודאו שתפוחי האדמה והבצלים לא חמים מדי לאכילה, כדי שלא יגרמו להם לכוויות בפה.
-
כשתסיימו לחגוג, ודאו שכיביתם את האש, כיבוי מלא ומוחלט על ידי שפיכת חול או מים.
במקרה של שריפה מזעיקים את כוחות כיבוי האש, דרך מוקד 102.
כללים לשמירה על איכות הסביבה
- הקפידו להבעיר מדורה קטנה, כדי להפחית את זיהום האוויר.
- הימנעו מישיבה קרובה מדי למדורה או בכיוון שאליו פונה העשן, כדי לא לשאוף עשן וחומרים מזהמים.
- הימנעו מלהשליך למדורה חומרי פלסטיק וניילונים, כולל כלים חד-פעמיים. שריפה של חומרים אלה גורמת לפליטה של חומרים מסרטנים. לשמירה על איכות הסביבה, רצוי להימנע משימוש בכלים חד-פעמיים שלא מתכלים.
- הימנעו מלשרוף תחליפי עץ מלא כמו מלמין,M.D.F פורמייקה ועצים צבועים, בגלל שכאשר הם נשרפים, הם פולטים לאוויר חלקיקים שמכילים חומרים מסוכנים.
- הימנעו מלהשליך למדורה זכוכיות ואבנים, בגלל שהם עלולים להתפוצץ ולסכן את החוגגים והחוגגות סביב המדורה.
סרטון הסברה בנושא: בטיחות בל"ג בעומר
https://www.youtube.com/watch?v=cuYkLgX7SaM