רכיבה בטוחה על אופניים וכלים חשמליים
ילדים וילדות יכולים לרכוב על אופניים מגיל שנתיים בערך, אבל עוד לפני שהם רוכבים בכוחות עצמם (וגם אחרי) ההורים יכולים להרכיב אותם על האופניים שלהם. בני נוער מגיל 16 ומעלה יכולים לרכוב גם על כלי רכב ממונעים אחרי עמידה במבחן תיאוריה. בכל שנה מגיעים בין 2,500 ל- 3,000 ילדים וילדות (עד גיל 17) לחדרי מיון בגלל תאונות אופניים וכלים חשמליים. שמירה על כללי בטיחות ייעודיים לנסיעה על אופניים ובכלים חשמליים יכולה למנוע פגיעות.
הרכבת ילדים וילדות על אופניים
הרכבת ילדים על אופניים היא דרך נוחה ואקולוגית להתנייד, בעיקר בתוך העיר. לפי החוק אפשר להרכיב על אופניים ילד או ילדה מתחת לגיל 8, רק כאשר הרוכב או הרוכבת על אופניים הם בני 14 ומעלה. אפשר להרכיב תינוקות על אופניים אם הם מעל גיל שנה, כי מתחת לגיל שנה הם עדיין לא מסוגלים לשאת את הראש שלהם בצורה יציבה. בכל מקרה, נמנעים מלנסוע כשהילד או הילדה בתוך מנשא ותמיד מרכיבים ילדים וילדות על אופניים כאשר הם יושבים וחגורים במושב נפרד וחובשים קסדת מגן באופן נכון.
הכירו את התקנות לרכיבה על אופניים, באתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
הרכבת פעוטות
אפשר להרכיב פעוט או פעוטה על אופני ההורים (אופניים רגילים או חשמליים) בשתי דרכים: מושב שמותקן על האופניים (Seats Child (Mounted-Bicycle או מושב נגרר על ידי האופניים (Child Towed-Bicycle Trailers). כל הורה יכול לבחור את המושב שמתאים לנוחות שלו אבל כמובן שצריך להתייחס לשמירה על שיווי משקל ונגישות הילד. בכל מקרה, חשוב לבחור במושב שעומד בדרישות התקן ושנבדק ואושר על ידי מכון התקנים הישראלי. מומלץ להתקין את המושב בחנות כדי לוודא שהוא מותאם באופן מושלם לאופניים שברשותכם ולילד או הילדה שלכם.
הרכבה בטוחה
- מרכיבים את הילד או הילדה כאשר הם חובשים קסדה שמתאימה לראש שלהם ומצליחים לשאת את הראש בצורה יציבה.
- מרכיבים את הילד או הילדה רק כאשר הם יושבים בצורה יציבה במושב שמיועד להרכבת ילדים, כאשר הם חגורים ברצועות פנימיות.
- מעדיפים מושב עם גב גבוה.
- מתקינים את המושב לאופניים בהתאם להוראות היצרן.
קסדת מגן
קסדת המגן היא אביזר חובה כי הוכח שהיא יכולה למנוע נזקים כבדים לרוכב או לרוכבת ולכן חשוב לחבוש אותה בכל פעם שיוצאים לרכוב. הורים, תנו דוגמה אישית: אם גם אתם רוכבים, חבשו קסדת מגן תמיד כדי שהילדים יראו ויבינו שכך נוהגים. הכללים הבאים יכולים לסייע לכם לרכוש קסדת מגן שתשמור על הבטיחות ולהשתמש בה נכון:
- תו תקן: קסדה בעלת תקן שמכילה סימון ברור של ארץ הייצור, שם היצרן, ושם היבואן ולאריזה מצורפות הוראות שימוש.
- עיצוב: בוחרים קסדת מגן שהילד אוהב ורוצה לחבוש.
- התאמה: מתאימים את קסדת המגן לראשו של הילד ומוודאים שהיא לא יכולה לזוז יותר מ-2.5 ס”מ בדחיפה קדימה ואחורה.
- חבישת הקסדה: החלק הקדמי של קסדת המגן צריך להיות מונח על המצח במרחק שתי אצבעות מעל הגבות, רצועות הסנטר אמורות לייצר צורה של V מתחת לאוזניים של הילד אבל לא להיות רפויות. אפשר לבדוק שהרצועה הדוקה מספיק, כאשר אפשר להכניס אצבע אחת בלבד בין הרצועה לבין סנטר הילד או הילדה.
חשוב לדעת: אם קסדת המגן הייתה בשימוש בעת פגיעה ונפילה - צריך להחליף אותה.
רכיבה על בימבה, אופני איזון ואופניים ראשונים
גם אם הילד או הילדה קטנים, תמיד רוכבים עם קסדה כי הם יכולים לצבור מהירות וביטחון וגם נפילה מגובה נמוך עלולה לסכן אותם. בבית, מומלץ להימנע מרכיבה בסביבת מדרגות. מחוץ לבית, רוכבים רק בהשגחה של מבוגר ובמקומות הסגורים לתנועת כלי רכב כמו מגרש משחקים שמרוחק מהכביש, פארקים וכדומה.
רכיבה של ילדים וילדות על אופניים
הילד או הילדה שלכם הגיעו לגיל בו הם יכולים לרכוב לבד על אופניים? אם הם רוצים לרכוב, זה הזמן ללמד אותם לרכוב על אופניים. בזמן שיעורי הרכיבה, למדו אותם גם את חוקי התנועה, תמרורים וכיצד לרכוב בטוח. חשוב להזכיר להם שאם הם רוכבים עם אופניים וצריכים לחצות כביש, הם צריכים לרדת מהאופניים, לחצות ברגל ולגרור את האופניים לצידם.
כדאי לקרוא עוד על הליכה וחצייה בטוחה כאן
מומלץ שילד מתחת לגיל 9 ובייחוד אם עדיין לא מכיר היטב את חוקי התנועה, ירכב רק בליווי מבוגר או מבוגרת, אפשר למשל לרכוב ביחד, אמא או אבא על האופניים שלהם ולצידם, הילד או הילדה על אופניים שמותאמים לגיל שלהם.
אופנים חשמליים, קורקינטים חשמליים והוברבורד
לפי החוק, הרכיבה על כלי רכב ממונעים מותרת רק מגיל 16 שנים ולאחר מעבר מבחן תיאוריה או מבחן כשירות לרכיבה. כדי לשמור על הילד או הילדה, לא מבצעים שינויים במנוע שמאפשרים נסיעה במהירות שעולה על 25 קמ”ש על אופניים ובקורקינטים חשמליים בדיווש.
מילה על הסוללה
סוללה של אופניים חשמליים עלולה להצית שריפה. לפי נתוני כבאות והצלה, מדי שנה נגרמות למעלה מ-230 שריפות או פגיעות עקב הטענה לא בטוחה של סוללות האופניים והקורקינטים החשמליים.
חשוב לפעול בהתאם להנחיות הבטיחות:
- תו תקן: השתמשו רק בסוללה ומטען מקוריים שעומדים בדרישות התקן הרשמי של מכון התקנים הישראלי.
- טעינה בהשגחה: הטעינו אך ורק כאשר אתם או מישהו מבוגר נמצאים בקרבת מקום.
- בסיום ההטענה: הוציאו את המטען מהחשמל.
- הטענה מחוץ לבית: העדיפו להטעין את הסוללה בחצר או במרפסת.
כללי רכיבה בטוחה על אופניים וכלי רכב ממונעים
-
1רכישת האופניים
רוכשים אופניים שמתאימים לגיל הילד או הילדה ולנתונים הפיזיים שלו. מוודאים שהאופניים עומדים בתקן הרשמי של מכון התקנים, שיש להם פעמון או צופר ומוודאים שהפנסים ומחזירי האור עובדים. רצוי לקנות אופניים ממקום מוכר שיש לו המלצות. אם רוכשים אופניים מיד שנייה, בודקים שהם עומדים בתקן הדרוש ושהם פועלים באופן תקין ובטוח לרכיבה.
-
2אביזרים לרכיבה
בכל רכישה של אופניים, רוכשים גם קסדה שעומדת בכללי התקן. בכל פעם שהילד או הילדה יוצאים לרכוב, מוודאים שהם חובשים קסדת מגן בכל רכיבה ומגני ברכיים.
-
3רכיבה בחשיכה
מלמדים את הילד או הילדה שברכיבה בשעות שיש בהן מעט אור או חושך, חשוב להדליק את פנסי האופניים, לוודא שיש מחזירי אור, ללבוש בגדים בהירים ואפוד זוהר.
-
4היכן רוכבים
מעדיפים לרכוב בשבילי אופניים, במקומות שסגורים לכלי רכב, או ברחובות שקטים או שאין בהם תנועה סואנת, ובכל מקרה לא על המדרכה.
-
5איך רוכבים
מלמדים את הילד או הילדה לרכוב בהתאם לחוקי התנועה (למשל, לעצור ליד מעבר חצייה), מנחים אותם לציית לתמרורים ומוודאים שהם לא משתמשים בטלפון נייד או באוזניות בזמן הרכיבה. אפשר, למשל, ללמד את הילד או הילדה לשים את הטלפון הנייד בתיק לפני שיוצאים לרכוב.
-
6קורקינט
בקורקינט רוכבים לבד, נמנעים להרכיב על הקורקינט עוד ילד או ילדה נוספים.
נכתב בסיוע ארגון בטרם – המרכז הלאומי לבטיחות ובריאות ילדים (ע"ר)
סרטון הסברה: רכיבה בטוחה באופניים
https://www.youtube.com/watch?v=y04NnG6XuiI