בדיקות סקירה ליילודים
במדינת ישראל, כמו ברוב מדינות המערב, פועלת זה עשרות שנים תוכנית ארצית לבדיקות סקירה ליילודים. בדיקות הסקירה ליילודים מאתרות מחלות נדירות יחסית, העלולות לגרום לפגיעה חמורה באיברי הגוף, לעיכוב בהתפתחות השכלית ואף למוות. למחלות אלה אין סימנים קליניים ברורים בימים הראשונים לחיי התינוק או התינוקת, וניתן לאבחן אותן באמצעות בדיקת דם פשוטה.
האבחנה המוקדמת מאפשרת לגורמי המקצוע להעניק לתינוקות טיפול מונע יעיל או טיפול המשפר משמעותית את איכות ואורך חייהם של התינוקות לצד המחלה. ככלל, גילוי מוקדם של מחלות מסוימות עשוי למנוע סיבוכים חמורים, ביניהם פיגור.
ביצוע בדיקות הסקירה
בדיקות הסקירה נעשות בבית החולים - לפחות 36 שעות לאחר הלידה, ולפני השחרור מבית החולים. לצורך הבדיקה לוקחים ארבע טיפות דם מעקב הרגל של התינוק או התינוקת ושולחים אותן לבדיקה במעבדה המרכזית של משרד הבריאות. השירות ניתן ללא עלות.
המחלות הנבדקות בבדיקות הסקירה
ועדה המייעצת למשרד הבריאות קובעת מהן המחלות שמומלץ לבדוק במהלך בדיקות הסקירה ליילודים, לפי המידע בנושא הקיים בארץ ובעולם.
המחלות הנבדקות בבדיקות סקירה ליילודים
חשוב לדעת
- המחלות ניתנות לטיפול. אבחון וטיפול בהקדם האפשרי יפחיתו ואף ימנעו את ההשלכות הקשות של המחלה. לרוב, בדיקות הסקירה יאפשרו טיפול בתוך שבועיים מיום הלידה.
- חלק מהמחלות יזוהו בבדיקות הדם רק לאחר שהתינוק או התינוקת החלו לאכול. לכן, ניתן לעשות את הבדיקות האלה רק אחרי שחלפו לפחות 36 שעות מהלידה, באמצעות בדיקת דם הנלקחת מהעקב של התינוק או התינוקת.
- אם השתחררתם עם התינוק או התינוקת מבית החולים לפני מועד זה, חשוב לפנות לתחנת טיפת חלב הקרובה לאזור מגוריכם לביצוע הבדיקה בהקדם האפשרי.
- גם בלידת בית, יש צורך ברופא או אחות עם ניסיון שיבצעו את הבדיקה. מיילדות הבית הרשומות כחוק מכירות את הנוהל. אם יש צורך, אפשר לפנות לתחנות טיפת החלב או לכל מחלקת יילודים או תינוקות של בית חולים לביצוע הבדיקה.
קבלת תוצאות הבדיקה
תוצאות הבדיקה מתפרסמות מספר ימים לאחר הלידה באתר משרד הבריאות.
- תוצאות תקינות (בתחום הנורמה) יוצגו החל מהיום ה-14 לאחר הלידה.
- אם יתקבלו תוצאות לא תקינות - יצרו איתכם קשר מהמעבדה לפי הפרטים שמסרתם בבית החולים.
תוצאות הבדיקה
לבירור תוצאות הבדיקה של התינוק או התינוקת שלכם, היכנסו למערכת לתוצאות בדיקות הסקירה ביילודים, באתר משרד הבריאות, והזינו את הפרטים שלכם.
למה הוזמנתם לבדיקה חוזרת
כאשר במעבדה מאתרים בדיקה לא תקינה, הצוות מתקשר להורים ומזמין אותם ואת התינוק או התינוקת לבדיקה חוזרת. הבדיקה החוזרת תתבצע בטיפת חלב שבאזור המגורים שלכם או במחלקת היילודים בבית החולים שבו התרחשה הלידה. כדי לסייע למעבדה לאתר אתכם בעת הצורך, חשוב למסור כתובת מדויקת ומספר טלפון עדכני.
שימו לב: גם אם הוזמנתם לבדיקה חוזרת, אין הכרח שהתינוק או התינוקת אובחנו כחולים. לעיתים, איכות הדגימה או כמות הדם שנלקחה לא מאפשרות להגיע למסקנות ברורות. במקרים אחרים, בעקבות הבדיקה מתעורר חשד לבעיה רפואית קלה ובדיקה חוזרת יכולה לאבחן זאת.
מה עושים עם הדגימות לאחר סיום הבדיקות
הדגימות נשמרות לתקופה של עד חמש שנים לצורך בקרת איכות ולצורכי בריאות התינוק או התינוקת בכפוף להסכמת ההורים.
היכן אפשר להשלים את הבדיקה ועד איזה גיל
אם התינוק או התינוקת שלכם לא עברו את בדיקות הסקירה בשל שחרור מוקדם מבית החולים, לידה בחו"ל או תהליך אימוץ - יש להשלימן בתחנת טיפת חלב מוקדם ככל האפשר. בדיקת הסקירה בטיפת חלב נעשית לתינוקות עד גיל ארבעה חודשים. אם לא נעשתה בדיקה עד שלב זה, מומלץ כי רופא ילדים יבדוק את ההתפתחות התקינה של התינוק או התינוקת.
- חשוב לערוך את הבדיקה סמוך ככל האפשר ללידה. יש מחלות העלולות לפרוץ כבר בגיל שבועיים.
- לבדיקת הסקירה בטיפת חלב הביאו איתכם פנקס חיסונים ואת מכתב השחרור מבית החולים.
אם אנחנו לא מעוניינים בביצוע הבדיקה
בדיקות הדם ליילודים נעשות במרבית מדינות העולם מאז 1963. סביר להניח שגם אתם, ההורים, נבדקתם בלידתכם. הבדיקה היא למעשה דקירה קצרה בעקב הרגל והספגה של ארבע טיפות דם בנייר סופג, והיא נחשבת בטוחה. תוצאות הבדיקה יכולות לכוון לטיפול מוקדם ובכך למנוע מוגבלות שכלית או נזק נוירולוגי בלתי הפיך.
אף על פי כן, בישראל ניתנת להורים האפשרות להימנע מביצוע הבדיקה, לאחר קבלת הסבר מגורם מוסמך (רופא או אחות) על חשיבות הבדיקה וחתימה על טופס הסירוב.
חשוב להדגיש: בדיקת הסקירה היא בדיקת מעבדה הבודקת רכיבים בדם. הבדיקה לא כוללת פרופיל מולקולרי גנטי ואין חשש לביצוע פרופיל גנטי של התינוק או התינוקת.