שיטת מגע "עור לעור"
על שיטת המגע "עור לעור" שמעת? השיטה שנקראת באנגלית Skin to skin ומוכרת גם כשיטת הקנגורו. זוהי שיטה בה מניחים את התינוק או התינוקת שהרגע נולדו כאשר הם עירומים, על העור החשוף, של האם, האב או אדם קרוב אחר, רצוי החל בשעה הראשונה לאחר הלידה, שעה שנקראת גם שעת הזהב. השיטה נמצאה במחקרים כבעלת תועלות משמעותיות גם לאם וגם לתינוק או לתינוקת, והיא אחת הסיבות לכך שארגוני בריאות שונים ובראשם ארגון הבריאות העולמי, ממליצים על שיטות ביות בהן האמא, האבא, שני ההורים או אדם משמעותי אחר, צמודים לתינוקות מיום היוולדם. שיטות הביות בהן ההורים נמצאים יותר לצד התינוקות (אפס הפרדה, ביות מלא או גמיש), מאפשרות יותר זמן לתרגל את מגע עור לעור וליהנות מיתרונות השיטה.
יתרונות שיטת מגע עור לעור
-
מסייעת ליילוד ב"שלב המעבר"
מאפשרת לעובר מעבר הדרגתי ונינוח יותר מהחיים העובריים לחיים החוץ רחמיים.
-
ויסות בשלב המעבר
מגע עור לעור, כבר מרגע או יום הלידה, עוזר לתינוקות לווסת את חום גופם, הדופק ולחץ הדם שלהם ואפילו את רמות הסוכר בדם.
-
הפחתת כאב
שיטת המגע עור לעור מפחיתה כאב על ידי הפרשת אנדורפינים (הורמונים שיש להם יכולת להפחית כאב) אצל אמהות ותינוקות מרגע לידתם. מחקרים מצאו שיולדות לאחר ניתוח קיסרי שבחרו לתרגל את שיטת "עור לעור" עם התינוק או התינוקת לאחר הניתוח, דיווחו על רמת כאב נמוכה יותר מאלו שלא. בהמשך יולדות אלה נזקקו לפחות משככי כאבים.
-
הענקת רוגע ושלווה
לכל תינוק ותינוקת יש אופי משלהם, דפוסי שינה, דרכי הירגעות והירדמות ועוד. שהות באפס הפרדה, ביות מלא או גמיש, מאפשרת יותר זמן לתרגל את מגע עור לעור וליהנות מיתרונות השיטה.
-
הנקה יעילה וממושכת
שיטת עור לעור מאפשרת לאם המניקה ללמוד את התינוק או התינוקת שלה, לזהות את הקולות והתנועות שהם משמיעים כשהם רעבים ורוצים לינוק, לזהות סימני רעב ראשוניים ולתת מענה טוב יותר לצרכים שלהם, מה שתורם בטווח הקצר להנקה יעילה ובטווח ארוך מאפשר לבסס הנקה מלאה ומוצלחת.
-
הפחתת דיכדוך
מגע עור לעור מפחית סימני דכדוך ודיכאון בקרב אמהות בשבועות הראשונים לאחר הלידה ומחזק את תחושת המסוגלות ההורית ואת האמון של האם ביכולות שלה לטפל בתינוק או בתינוקת שהביאה לעולם.