ויטמין K לתינוקות
תינוקות נולדים עם רמות נמוכות של ויטמין K, החיוני לקרישה תקינה של הדם בגוף ולייצור גורמי קרישת דם בכבד. אצלנו המבוגרים, הוויטמין מגיע דרך המזון שאנו אוכלים, והוא נוצר בתהליך שמתרחש על ידי חיידקי המעי.
כאשר העובר ברחם, הוא מקבל אספקה של הוויטמין מהדם הטבורי, אבל ברמה נמוכה מאוד. כאשר התינוק או התינוקת יוצאים לאוויר העולם, הם מגיעים מסביבה סטרילית (ללא חיידקים) ואין להם במעי את החיידקים הדרושים לייצור הוויטמין וגם עדיין אין להם מאגרים של הוויטמין בכבד, כפי שיש למבוגרים. בנוסף, הכמות שהם מקבלים מחלב האם (במידה ואת מניקה) היא קטנה ולא תספיק לעצור דימום, אם חלילה יתרחש, כי מערכת הקרישה שלהם עדיין לא בשלה להתמודדות עם דימום.
הסיכון העיקרי בחוסר בויטמין K אצל תינוקות שזה עתה נולדו, הוא במצב שנקרא "מחלה דימומית של היילוד" – מצבי דימום לאחר הלידה (ועד גיל 3 חודשים) שעלולים לגרום למחלות, לדימומים קשים, כולל דימומים במוח ואפילו למוות. הדרך היחידה למנוע את המחלות האלה היא באמצעות מתן ויטמין K.
מתן ויטמין K לתינוקות
ב-40 השנים האחרונות, בישראל, כמו ברוב מדינות העולם, תינוקות מקבלים ויטמין K בזריקה תוך שרירית, מיד לאחר הלידה מיד לאחר הלידה. זהו טיפול פשוט, בטוח ומציל חיים שנמצא יעיל במניעת דימומים אצל תינוקות שזה עתה נולדו.
לפני שניתן הטיפול הזה, עד 1.5% מהתינוקות שנולדו, סבלו מדימומים בגלל מחסור בויטמין K. מאז מתן טיפול בשגרה של ויטמין K בזריקה לאחר הלידה, התופעה נעלמה כמעט לגמרי. לכן, משרד הבריאות ואיגודי רופאי הילדים קוראים להורים להקפיד על מתן ויטמין K בהזרקה לתוך השריר לאחר הלידה.
סירוב למתן ויטמין K עלול לסכן את התינוק
בשנים האחרונות אושפזו מספר תינוקות במצב קשה עקב דימום מסוכן במוח בשל מחסור בוויטמין K, לאחר שההורים סרבו למתן הזריקה. סירוב למתן ויטמין K בזריקה לאחר הלידה עלול לסכן את חיי התינוק או התינוקת שלכם ואת בריאותם.
אם לא מעוניינים בזריקה
אם אתם, ההורים, לא תרצו שהתינוק או התינוקת שלכם יקבלו זריקת ויטמין K, תוכלו לבחור שהוא או היא יקבלו את הוויטמין - דרך הפה. אמנם מדובר באותו ויטמין (מינון 2 מ"ג) אבל צריך לקבל אותו במספר מנות:
- המנה הראשונה - תוך 6 שעות מהלידה; המנה השנייה בגיל 5-3 ימים.
- תינוקות שיונקים חלב אם ומקבלים ויטמין K דרך הפה, יקבלו גם מנה שלישית בגיל 6-4 שבועות.
בכל מצב בו התינוק או התינוקת לא יכולים לקבל את אחת המנות דרך הפה, או במקרה שהם הקיאו או פלטו את התרופה תוך שעה מקבלתה, צריך לחזור ולתת אותה פעם נוספת.
שימו לב
שימו לב
כדאי שתקחו בחשבון שטיפול זה יקטין את הסכנה של דימומים קשים, כולל דימומי מוח ומוות, בעיקר אחרי גיל שבועיים אבל הטיפול בזריקה הוכח כיעיל יותר ואחרי עשורים של שימוש בשיטה זו בכל העולם, הוא נמצא בטוח.