ברית וכיצד לבחור מוהל
ברית מילה היא טקס דתי שנעשה ביום ה-8 להולדתו של התינוק ובו מסירים את העורלה - העור שמכסה את העטרה של הפין.
אם יש צורך רפואי – אפשר לדחות את הטקס. למשל במקרה של צהבת יילודים
את פעולת הסרת העורלה עצמה אפשר לעשות גם בהמשך החיים. יש חילוקי דעות בעולם הרפואי לגבי החשיבות לביצוע הפעולה, ולכן הסיבות לביצועה הן בעיקר דתיות או תרבותיות.
בחירת מוהל או רופא מוסמך לברית
אם בחרתם לעשות ברית, חשוב לבחור מוהל שמוסמך לביצוע פעולת הברית. מנתונים של משרד הבריאות ובתי החולים בישראל, עולה שברית שנעשית על ידי מוהל מוסמך או רופא מוהל מוסמך היא בטוחה יותר.
מרבית המקרים שמגיעים לבתי החולים עם סיבוכי ברית, קרו כאשר המוהל לא היה מוהל מוסמך ומפוקח מטעם הוועדה הבין-משרדית לפיקוח והסמכה על המוהלים. ועדה זו מורכבת מרופאים, רבנים ומוהלים, נציגי משרד הבריאות והרבנות הראשית לישראל. מוהל שיש לו תעודת הסמכה מטעם הוועדה עבר בחינות הלכתיות, רפואיות ומקצועיות לצד בדיקות רפואיות וחיסונים שהוא מחוייב לעבור מעת לעת. המוהל נדרש לעבור הכשרה והתמחות אצל מוהל מוסמך ולקבל המלצת מפקח מטעם הוועדה, לצורך קבלת התעודה. בנוסף, הוא מתחייב בכתב על עמידה בנהלים ההלכתיים והרפואיים שקבעה הוועדה. לאחר שנה מתום ההסמכה, על המוהל לעבור פעם נוספת בחינות מעשיות ועיוניות של הוועדה.
חשוב לדעת
חשוב לדעת
מוהל שמוסמך על ידי הוועדה מקבל תעודה ותג זיהוי שמעידים על הסמכתו. לכן, לפני כל הזמנה של מוהל לביצוע הברית, מומלץ לברר האם המוהל מוסמך מטעם הוועדה ושיש ברשותו תעודת הסמכה ותג זיהוי בתוקף.
הכנה לברית
- תיאור התהליך: כדי שתגיעו מוכנים ותדעו למה לצפות, כדאי לדבר עם המוהל לפני הברית לקבל תיאור מדויק על התהליך.
- תשובות לשאלות: המוהל יתן לכם הוראות להיערכות לקראת הטקס, כמו: כמה זמן לא להאכיל את התינוק לפני הטקס ואיזה ציוד להביא לטקס עצמו.
- מיקום הברית: המיקום הוא בחירה אישית של המשפחה, בהתאם לשיקוליה. מומלץ לוודא שבמקום בו נערכת הברית יהיה מקום שבו האמא והתינוק יוכלו להיות ביחד בשקט, כדי להגיע רגועים ככל האפשר לטקס.
- הפחתת כאב: אם יש לכם שאלות לגבי מה אפשר לעשות לגבי הפחתת כאב של התינוק, אפשר לדבר עם רופא או רופאת הילדים של הילד ופוסק ההלכה של המשפחה.
- הנקה: אם את מניקה, מומלץ להניק את התינוק לאחר הטקס כדי להרגיע אותו.
- מנהגים: יש מנהגים שונים בין קהילות שונות וחשוב שתרגישו בנוח במה שבחרתם. ב-2011, איגוד רופאי ילדים בישראל פרסם אזהרה לגבי תהליך שנקרא "מציצה בפה" והמליץ על שימוש בשפופרת כדי להפחית את הסיכוי להעברת מחלות מפה המוהל לתינוק. חשוב לדבר על הנושא עם המוהל, בזמן תכנון הברית.
הטיפול בתינוק לאחר הברית
לאחר טקס הברית (החיתוך עצמו), המוהל יחבש את הפין, ינחה אתכם לגבי טיפול בתחבושת ויסביר מתי לצפות שהיא תיפול או מתי להוריד אותה.
שימו לב: ייתכן שיופיעו כתמים ורודים אדמדמים על התחבושת שעוטפת את אזור הפין ועל החיתול. אם הם בכמות קטנה, מדובר בתופעה שכיחה שלא צריכה לעורר דאגה וגם לא דורשת טיפול מיוחד. אם הדימום משתנה ואפשר ממש לראות טפטוף, או אם התינוק לא רגוע או בוכה ללא הפסקה, חשוב להתקשר למוהל. אם אין גישה למוהל או אם חום גוף התינוק עולה מעל 38 מעלות, חשוב לפנות לחדר מיון.
הימים הראשונים לאחר הברית
האזור של העטרה שנחשפה יהיה בצבע סגול. יתכן שיהיו מעליו חלקים צהובים – זו לא דלקת, אלה תאים שהיו מתחת לעורלה ונשרו. תוך כשבוע, צבע האזור יהפוך לאחיד ויחזור לצבע העור הרגיל. השינוי בצבע העור הוא הסימן להחלמה.
ביומיים הראשונים שלאחר הברית, ייתכן שהתינוק לא יהיה רגוע. כדאי להרגיע אותו, להרעיף אהבה ובמידת הצורך לתת משכך כאבים לתינוקות שמתאים לגילו ובמינון המתאים למשקלו. ברוב המקרים, לאחר יום – יומיים התינוקות חוזרים לתפקוד רגיל. אם יש לכם חשש, פנו לייעוץ רפואי אצל רופא או רופאת הילדים שלכם או לטיפת חלב.