איך לטפל בטבור
חבל הטבור מחבר את העובר לאספקת חמצן ומזון ברחם. לאחר הלידה, התינוק כבר לא זקוק לחבל הטבור והוא נחתך ונסגר באמצעות סוגר פלסטי (קלאם). לאחר החיתוך, נשאר גדם קצר שמחובר לטבור. גדם הטבור משנה את הצבע שלו לאחר הלידה וככל שהוא מתייבש הוא הופך מלבן-כחלחל לשחור. הגדם ינשור בדרך כלל עד שבועיים לאחר הלידה. טיפול נכון בטבור עוזר במניעת זיהום.
יש 2 שיטות מקובלות לטיפול בטבור
- השיטה היבשה: היא השיטה שארגון הבריאות העולמי ממליץ עליה - שמירת הטבור נקי ויבש עד שהוא נושר, בלי להשתמש באלכוהול או בחומרי חיטוי מכל סוג שהוא כדי לזרז את תהליך ייבוש הטבור והנשירה שלו. חשוב להבהיר שבשיטה זו מקלחים את את התינוק או התינוקת כרגיל ומנגבים את האזור עם מגבת, חיתול בד או גזה ורק לא מורחים חומרים רטובים כמו אלכוהול.
- השיטה הרטובה: ניקוי אזור הטבור באלכוהול 70% פעמיים עד שלוש ביום.
חשוב מאוד
חשוב מאוד
שטיפת כפות הידיים לפני כל טיפול בטבור: היגיינה בכלל ורחיצת ידיים בפרט - חשובים ביותר למניעת זיהום באזור. לכן, כדי למנוע את הסיכוי לזיהום חשוב מאוד לשים דגש על ההיגיינה של מי שמטפלים בתינוק ובייחוד, על שטיפת ידיים במים וסבון ולאחר מכן, לייבש אותן.
טיפול בטבור במחלקת יילודים בבית החולים
בבית החולים תקבלי הסבר לגבי הטיפול בטבור ושמירת האזור נקי ומאוורר. אם יש לך שאלות, זו הזדמנות לשאול את הצוות בבית החולים או בהמשך את הצוות בטיפת חלב.
טיפול בטבור בבית
-
1שטיפת ידיים לפני טיפול בטבור ובאזור
לפני כל טיפול בטבור יש לרחוץ היטב את הידיים במים וסבון ולייבש אותן. לאחר הטיפול בטבור, חשוב לזרוק לפח את פד הגאזה (בו ייבשת את האזור) ואם השתמשת בחיתול בד, אז חשוב לכבס את החיתול לפני שמשתמשים בו שוב.
-
2החתלה
כאשר מחתלים את התינוק או התינוקת, חשוב שהטבור יישאר מחוץ לחיתול כדי שהוא יישאר יבש ושהאזור יהיה מאוורר ככל האפשר. אפשר לקפל את החלק הקדמי של החיתול כדי שהוא לא יכסה את הטבור וכדי למנוע מגע של שתן וצואה בגדם.
-
3ניקוי הטבור והאזור
חשוב שהטבור יהיה נקי כל הזמן. אם הוא מתלכלך מההפרשות של התינוק או התינוקת או נעשה דביק, חשוב לנקות אותו בהתאם לשיטה בה בחרתם: השיטה היבשה - מים זורמים ולייבש על ידי חיתול בד נקי או פד גאזה; השיטה הרטובה - אלכוהול 70%.
-
4רחצה
בזמן הרחצה, אין מניעה להרטיב את הטבור במים, אבל לאחר מכן חשוב להקפיד לייבש אותו היטב את וגם ואת האזור מסביב, בחיתול בד נקי או בפד גאזה.
-
5נשירת הטבור
הטבור נושר באופן טבעי ועצמאי. אסור למשוך את אותו כדי לזרז את הנשירה שלו.
סימנים לזיהום בטבור
בזמן תהליך התייבשות הגדם ייתכן ותראי מעט דם סביב בסיס הטבור וזה תקין. במקרה של אודם, ייתכן ומדובר בזיהום וחשוב לפנות לרופא או רופאה.
מתי לפנות לרופא
במקרים הבאים חשוב לפנות לרופא או לרופאת הילדים.
- הפרשה סביב הטבור שהיא לא דם (למשל, הפרשה מוגלתית).
- ריח רע וחריף.
- אם הטבור לא נושר אחרי יותר מ-4 שבועות.
- בכל סימן שנראה לך חריג או מחשיד.