התאוששות מניתוח קיסרי
בעת ניתוח קיסרי, התינוקות מגיחים לאוויר העולם דרך חתך המתבצע בדופן הבטן והרחם. מדובר בהליך רפואי הדורש, לצד ההכנה המוקדמת, גם מעקב רפואי אחר ההתאוששות ממנו. בסיום הניתוח תועברי לחדר התאוששות להשגחה של כשעתיים, ולאחר מכן למחלקת יולדות. במהלך השעתיים הללו, וגם לאחריהן, בעת השהות במחלקת היולדות, תבצע אחות מעקב של סימנים חיוניים, כגון כמות השתן, עוצמת כאב, התכנסות הרחם (גובה הרחם), ניטור תופעות לוואי (למשל כאב, בחילה ורעד לאחר הרדמה ספינאלית), כמות דימום נרתיקי, בדיקת אזור פצע הניתוח, דיווח וטיפול לפי הצורך. בה בעת, בין אם מבוצע נוהל "אפס הפרדה", או לא - ואם את מרגישה שאת יכולה - תתאפשר לך היקשרות ראשונית עם התינוק או התינוקת שלך לצורך הנקה ומגע "עור לעור".
לאחר כ-6 עד 8 שעות מהניתוח, כשהתנאים יאפשרו, ואת תחושי בטוב ותהיי מסוגלת להניע את הרגליים והידיים ללא תחושת כבדות - האחות תוציא את הצנתר משלפוחית השתן ותוכלי לרדת מהמיטה בהדרגה, בליווי אחות המחלקה או בן משפחה מלווה. בהתחלה תעברי לישיבה בכורסה ובהמשך גם למקלחת. מומלץ מאוד לעשות מאמץ ולהתנייד מוקדם כדי למנוע סיבוכי שכיבה. ככל שקמים מוקדם יותר, כך יורדים שיעורי הסיבוכים שלאחר ניתוח קיסרי, כמו סיבוכים טרומבואמבוליים (היווצרות קרישי דם בשל חוסר תנועה). בנוסף, התניידות מוקדמת לאחר הניתוח מסייעת להקל על הכאב.
התופעות האפשריות לאחר ניתוח קיסרי והטיפול בהן
-
כאבים
בשעות הראשונות שלאחר הניתוח ייתכן ותחושי כאבים בפצע שבאזור המנותח ובשל התכווצות הרחם לאחר לידה, ותחווי בחילות והקאות. מומלץ לדווח לאחות במחלקה על תחושות אלה כדי שיבדקו אותן ויתנו לך מענה רפואי.
-
יובש בפה
בשל הצורך בצום (לפי נוהלי המחלקה, תונחי על ידי אחות לשתות ולאכול בהדרגה). על תחושת היובש אפשר להקל באמצעות הרטבת השפתיים.
-
דימום נרתיקי
לאחר ניתוח קיסרי, כמו גם לאחר לידה נרתיקית, הרחם מתנקה מהרירית ויהיה לך דימום נרתיקי. אם הדימום מוגבר, עכור או בעל ריח רע - חשוב שתגשי לדווח לאחות.
-
עצירות
לעיתים, לאחר ניתוח קיסרי, תנועת מערכת העיכול מופחתת ואת עלולה לחוש עצירות. מומלץ לבקש עזרה ולהתייעץ עם הצוות הרפואי על דרכי הטיפול.
המלצות ליולדת להתנהלות לאחר ניתוח קיסרי
- הנקה: אם את מעוניינת ומסוגלת להניק - אין מניעה מהנקה, גם אם עדיין לא ירדת מהמיטה. ההנקה יכולה להתבצע בהשגחת מלווה ובהדרכת אחות. אפשר, ואף רצוי, להניק בעת ההגעה למחלקה, או אף לפני כן, במהלך ההתאוששות וכשמבוצע נוהל "אפס הפרדה".
- היגיינה: הרחצה הראשונה שלך אחרי הניתוח תהיה בעזרת אחות, אבל גם בהמשך חשוב שתקפידי לשטוף את הפצע הניתוחי מדי יום ולייבש אותו במגבת נקייה כדי למנוע התפתחות זיהום. כמו כן, יש לשטוף מדי יום את אזור הנרתיק ולשמור על היגיינה.
- שחרור הביתה: אם הכל תקין - תשוחררי הביתה עם התינוק לאחר 3 - 5 ימים.
- הוצאת סיכות / תפרים שלא נמסים: בהתאם להנחיות הרופא במכתב השחרור.
- טיפול בתינוק או בתינוקת שלך: תקבלי הנחיות מרופא ילדים ואחות מחלקת יילודים (שבחלק מבתי החולים המחלקה נקראת "תינוקייה") בדבר פנייה לטיפת חלב להמשך מעקב גדילה והתפתחות ומתן חיסונים.
לאיתור תחנת טיפת חלב הקרובה למקום מגוריכם
סיבוכים אפשריים אחרי ניתוח קיסרי
כמו הליכים רפואיים אחרים, גם בעקבות ניתוח קיסרי עלולים להתפתח סיבוכים שונים. הצוות הרפואי מודע לסיבוכים אלה וערוך להציע להם טיפול מיטבי בבית החולים. הסיבוכים המיידיים כוללים דימום בשל פגיעה בכלי דם במהלך הניתוח או פגיעה באיברים הסמוכים לרחם (שלפוחית שתן, מעיים).
סיבוכים רפואיים נוספים
- זיהומים ברחם: בעקבות ניתוח קיסרי, עלול להתפתח זיהום כמו אנדומטריטיס - חום גבוה מלווה ברגישות של הרחם. תיתכן הפרשה נרתיקית בעלת ריח רע המצריכה טיפול אנטיביוטי.
- זיהום הפצע הניתוחי: לרוב תרגישי כאב ותראי אודם והפרשות באזור הפצע. במקרים מסוימים תידרש פתיחה של הפצע, ניקוי ושטיפה או מתן אנטיביוטיקה.
זיהום בדרכי השתן.
דלקת ריאות. - קרישי דם: לאחר הניתוח עלולה להתפתח נטייה מוגברת ליצירת קרישי דם הגורמת לעלייה בשכיחות DVT (קריש דם במערכת הוורידית העמוקה ברגל). במקרה זה, לרוב תרגישי כאב חד צדדי ברגל עקב נפיחות של כלי הדם ברגל שתאובחן באולטרסאונד. סיבוך זה מצריך טיפול נוגד קרישה - מתן מדללי דם כדי למנוע היווצרות של קרישי דם. כמו כן, חשוב שתקפידי לקום מהמיטה ותהיי בתנועה מוקדם ככל האפשר.
סיבוכים מאוחרים
- הידבקויות: הידבקויות העלולות לגרום לכאב כרוני באגן ולחסימות מכניות בחצוצרות (קשיים בפוריות, קושי בחילוץ העובר בניתוח הקיסרי הבא).
- קשיים בלידה הבאה: סיכון גבוה לקרע של הרחם בלידה הבאה. הסכנה העיקרית בלידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי (VBAC); עלייה בסיכון למקרי שליה נעוצה ושליית פתח בהריונות הבאים. על אף שמדובר במצבים נדירים, הסיכונים משמעותיים.
- סיבוכי הרדמה: ספינאלית/אפידורלית או מלאה. ההמלצה, כמובן, ברוב הלידות בניתוחים קיסריים תהיה להרדמה ספינאלית או אפידורלית, אבל כאמור לעיתים נדרשת הרדמה מלאה. גם במקרים אלו, חשוב לציין שהסיבוכים נדירים מאוד. לאחר הרדמה מלאה ייתכנו כאבי גרון, תחושת צרידות, ועוד.
- סיבוכים עובריים: לרוב מדובר בסיבוכים הפיכים החולפים לאחר טיפול מתאים: כגון TTN) Transient Tachypnea of Newborn) - בלידה נרתיקית, לחץ המעבר של העובר בתעלת הלידה גורם לסחיטת הנוזל מהריאות. בניתוח קיסרי העובר לא עובר בתעלת הלידה, ולכן לעיתים מופיעה אצלו נשימה מהירה – מצב שחולף לאחר כ־48 שעות. בנוסף, ייתכנו שטפי דם בגפיים (במקרה של חילוץ קשה) ובהרדמה כללית, ספיגה של חומרי ההרדמה העלולה לגרום לדיכוי נשימתי.