שיקום שרירי רצפת האגן לאחר לידה
אם את אחרי לידה וסובלת מאחת התופעות הבאות: בורח לך (שתן), קשה לך להתאפק, את מכירה כל חדר שירותים אפשרי ואפילו תתלבטי אם להצטרף לטיול מפני שלא תהיי בטוחה אם יהיו עצירות לשירותים? אם את קוראת שורות אלה, מהנהנת בחיוב ומזדהה עם אחד או יותר מהמצבים המתוארים, יתכן שאת סובלת מבעיה הקשורה בחולשה של רצפת האגן. אם בנוסף את סובלת מכאבים או קושי בקיום יחסי מין, יתכן ושרירי רצפת האגן שלך נמצאים בכיווץ יתר ומיד נסביר את הקשר בין כל אלה וההריון שלך שזה עתה הסתיים.
הכירי את שרירי רצפת האגן
שרירי רצפת האגן הם קבוצת שרירים עמוקה, בצורת ערסל, שממוקמת בחלק התחתון של האגן ומכאן שמה. השרירים האלה הם חלק ממערכת הסוגרים, הן של השתן והן של הצואה. הם תומכים באברי האגן, לוקחים חלק בתפקוד מיני תקין ועוד.
שרירי רצפת האגן אחרי לידה
הריונות, לידות, לצד גיל המעבר, כאבים ומחלות שונות, יכולים להשפיע על תפקוד שרירי רצפת האגן. בתקופת ההריון, הגוף שלך עובר שינויים הורמונליים שמשפיעים גם על שרירי רצפת האגן שלך שנמתחים ונחלשים. הריון ולידה נרתיקית עלולים להחליש את שרירי רצפת האגן שתומכים ברחם, בשלפוחית השתן ופי הטבעת. היחלשות השרירים האלה עלולה לגרום לבריחת שתן קלה בזמן התעטשות, צחוק או שיעול. בדרך כלל זה ישתפר תוך כמה שבועות אבל לפעמים זה עלול להשפיע לטווח ארוך. בזמן הלידה, בעיקר כשראש התינוק או התינוקת מגיח החוצה, הפרינאום (נקרא גם חיץ הנקבים) נמתח מאוד ועלולים להיווצר בו קרעים וחתכים בדרגות שונות, החל בקרעים שטחיים בעור ועד לקרעים משמעותיים יותר שעלולים לגרום להחלשת שרירי רצפת האגן.
חשוב לדעת
חשוב לדעת
כבר במהלך ההריון מומלץ לתרגל את חיזוק שרירי רצפת האגן, באמצעות כיווץ השרירים. התרגול בהריון וכמובן אחרי ההריון והלידה, מסייע למנוע תופעות כמו דליפת שתן וצניחה של איברי האגן (רחם, שלפוחית, רקטום). אפשר לתרגל בישיבה, בהליכה ובכל מקום שנוח לך, אבל להתחלת תרגול בדרך כלל יהיה לך יותר קל להרגיש את תנועת הכיווץ בישיבה.
תרגיל לחיזוק שרירי רצפת האגן מיד אחרי הלידה
מיד לאחר הלידה אפשר וכדאי להתחיל לתרגל ולחזק את שרירי רצפת האגן. התרגול לא פוגע בתפרים, אם יש לך כאלו, אלא דווקא מגביר את אספקת הדם לאזור ותורם לריפוי. התרגול אפילו יכול להפחית כאבים שנגרמו כתוצאה מהתפרים.
שלבי התרגיל
דגשים לתרגיל
- חשוב להקפיד על מנוחה בין כיווץ לכיווץ. נוחי לפחות כמו הזמן שכיווצת: כיווצת 3 שניות? תנוחי לפחות 3 שניות.
- נסי להקפיד לא לעצור את הנשימה במהלך התרגול. דרך טובה היא לספור בקול רם כמה שניות נמשך הכיווץ: 1, 2, 3 וכן הלאה.
- נסי לשלב את כיווץ שרירי רצפת האגן במהלך כל מאמץ שאת מבצעת במהלך היום: כשאת מרימה את התינוק או התינוקת שלך, כשאת מתעמלת, משתעלת, צוחקת או מתעטשת.
הטיפול הקליני בשיקום שרירי רצפת האגן
אם ניסית לתרגל ואת לא מרגישה שיפור, אל תהססי לבקש עזרה. השלב הראשון בדרך לטיפול הוא התייעצות עם רופא או רופאת הנשים שלך שלפעמים יפנו אותך לבירור עם רופא או רופאה בתחום האורוגניקולוגיה, שעוסק בתפקוד לקוי של רצפת האגן בכלל ותפקוד לקוי של שלפוחית השתן בפרט. הגורמים הרפואיים יפנו אותך גם לפיזיותרפיסט או פיזיותרפיסטית שיש להם הכשרה מיוחדת או שמתמחים בפיזיותרפיה של רצפת האגן, זהו קו הטיפול הראשון בבעיות של דליפת שתן.
הטיפול הקליני בכאבי ביחסי מין אחרי לידה
גם כאבים וקושי בקיום יחסי מין יכולים להיפתר בעזרת הטיפול הפיזיותרפי. אם את סובלת מכאבים בזמן קיום יחסי מין, הקשורים ללידה או בכלל, כדאי שתדעי: בטיפול פיזיותרפי לשיקום רצפת האגן עובדים על הפחתת כאב באמצעות הרפיית השרירים הן דרך תרגול וטכניקות הרפיה והן באמצעות טיפול מנואלי (ידני). הטיפול הוא פנימי, אבל הוא לא כואב, שכן מטרתו להפחית כאב. הטיפול נעשה על ידי פיזיותרפיסטית בעלת תעודת מקצוע, שעברה הכשרה מיוחדת, ובהתאם לקצב ההתקדמות האישי של כל אחת. מהניסיון שהצטבר בעולם הקליני, הטיפולים יעילים, ולרוב עוזרים להפחית את הכאב תוך מספר קצר של מפגשים.
יכול להיות שאת מתביישת או חוששת וזה טבעי ומובן, אבל חבל שתסבלי כשיש פתרון זמין, יעיל ומוכח שיכול להקל על הכאבים ולשפר את איכות חייך.
מימון טיפולי פיזיותרפיה לשיקום רצפת אגן
הטיפולים נמצאים בסל הבריאות ואפשר לקבל אותם דרך קופת החולים, במכוני פיזיותרפיה ברחבי הארץ. כשאת קובעת תור, זכרי לבקש פיזיותרפיסטית שהוכשרה לשיקום רצפת האגן.