תסמינים וסימני אזהרה של דמנציה

תסמינים וסימני אזהרה של דמנציה

26 פברואר 2024
אבחון עצמי ראשוני של דמנציה

סימני אזהרה – מתי לפנות לרופא או רופאה

שאלות ותשובות

דמנציה תסמינים: דמנציה היא קובץ של תסמינים שמצביעים על פגיעה הדרגתית בתפקודי המוח. בשלבים הראשונים הפגיעה תתבטא בשכחה, חוסר יכולת ללמוד דברים חדשים וקשיי ריכוז. לפעמים יופיעו בשלבים הראשונים גם בעיות התנהגות.

מידע נוסף על מהי דמנציה

שכחה או קושי לזכור הן תופעות נפוצות, בייחוד בגיל השלישי. אם מתחילים להרגיש שהנטייה לשכחה משפיעה על התפקוד היום-יומי או פוגעת ביכולת לבצע משימות פשוטות, כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה. אם יש הצורך, רופא או רופאת המשפחה יפנו לאבחון על ידי רופא או רופאה מומחים מתחום הגריאטריה, נוירולוגיה או פסיכיאטריה. 

מידע נוסף על ההבדל בין ירידה קוגניטיבית ודמנציה

נכון להיום, אי אפשר לרפא את מחלת האלצהיימר אבל יש טיפול באלצהיימר: למרות זאת, אפשר לעכב את התפתחות המחלה בכמה דרכים. יש עדויות לכך שהפעלות קוגניטיביות בשלבים הראשונים של המחלה מסייעות בשימור היכולות ובהאטת קצב ההתקדמות של המחלה. בשלבים מאוחרים יותר, אפשר להעניק לחולים חוויה חיובית באמצעות מגע וגירוי החושים. 

כדאי לאבחן שינויים בזיכרון מכמה סיבות:

  • יש כמה מחלות שגורמות לדמנציה כאשר אלצהיימר היא השכיחה ביותר, אבל היא לא היחידה. כל מחלה מתפתחת ומטופלת בדרך אחרת ואבחון מוקדם יאפשר להתאים את הטיפול.
  • לפעמים הירידה בזיכרון לא קשורה לדמנציה אלא למחלות אחרות שאפשר לטפל בהן כמו דיכאון, תת-פעילות של בלוטת התריס (תירואיד), זיהום, התייבשות או תופעת לוואי של תרופה. במקרים כאלה, אבחון וטיפול במועד יכולים להביא לשיפור ניכר או להחלמה.
  • בשלבים הראשונים של המחלה אפשר להתאים טיפול תרופתי שיקל על תסמיני המחלה.
  • אבחון יאפשר לכם ולבני המשפחה להיערך מראש לשינויים הצפויים בשל התפתחות המחלה. בשלבים המוקדמים תוכלו להביע את רצונכם לגבי טיפול רפואי עתידי, ניהול כספים ונושאים אחרים שחשובים לכם. בנוסף, אבחון מוקדם גם יאפשר התמודדות טובה יותר של בני המשפחה.

ברוב המקרים אין גורם גנטי ברור למחלה ואין המלצה לעבור בדיקות גנטיות לזיהוי דמנציה במשפחה.

במקרים הנדירים שבהם אלצהיימר מופיע בגיל צעיר ישנו גורם גנטי ידוע. במקרה הזה, אפשר לזהות את הגן הגורם למחלה בבני משפחה, אבל לא יהיה אפשר למנוע את התפתחות המחלה.

לפי הערכות מומחים, שליש ממקרי הדמנציה נגרמים בגלל גורמי סיכון שקשורים לאורח החיים.

למידע נוסף על מניעת דמנציה